Белият дом: Северна Корея започна да връща останките на американски войници



[ad_1]

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс Снимка: Ройтерс

Белият дом съобщи, че Северна Корея е започнала да връща на САЩ останките на американски войници, убити в Корейската война ( 1950-1953), предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Връщането им бе договорено на историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, състояла се на 12 юни в Сингапур.

Самолетът с останките из излетял от Уонсан, Северна Корея, за амер иканската военновъздушна база Осан в Южна Корея, където на 1 август ще се състои официалната церемония за репатрирането им. [19659006] Според южнокорейската агенция Йонхап самолетът вече е кацнал в базата. [19659004] Очакваше се, че с него ще бъдат върнати останките на 50 войници, които вероятно ще бъдат по-късно прехвърлени на Хаваите, където да бъдат идентифицирани, съобщи ДПА.

Предстои дълъг процес, в който съдебните медици ще трябва да установят дали получените останки са човешки и дали наистина са на американски военнослужещи или на войници от с ъюзнически армии, убити в конфликта, отбелязва Асошиейтед прес.

В Корейската война са загинали около 33 000 американски войници, повече от 8000 от тях още се водят като безследно изчезнали. [19659010] (function (d, s, id) {
            var js, fjs = d.getElementsByTagName (s) [0];
            if (d.getElementById (id)) return;
            js = d.createElement (s);
            js.id = id;
            js.src = "http://connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1";
            fjs.parentNode.insertBefore (js, fjs);
        } (document, 'script', 'facebook-jssdk'));
     [ad_2]
Source link