Британски и американски издания: Споразумението с Япония е европейски отговор на действията на Тръмп



[ad_1]

СНИМКА: pixabay

ЕС и Япония определиха одобряването на най-голямото двустранно търговско споразумение в света като светлина в мрака на глобалната политическа несигурност, пише британският в. "Гардиън". Японският премиер Шиндзо Абе и лидерите на ЕС Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер са опитали да затвърдят позициите си като лидери на свободния свят, след като в понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп очевидно демонстрира солидарност с руския президент Владимир Путин, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Лидерите на ЕС и Япония подчертаха ползите от споразумение за свободна търговия, което се очаква да доведе до премахването на почти всички мита върху стоки между Япония и ЕС. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който през последните месеци често отправя критики към администрацията на Тръмп, подчерта специално общите ценности на подписалите споразумението страни – не само в областта на търговията, а и на външната политика. Само ден след като президентът на САЩ подкрепи руския си колега за сметка на собствените си разузнавателни служби, Туск припомни подкрепата на Брюксел и Токио за териториалната цялост на Украйна, чийто Кримски полуостров беше анексиран от Русия през 2014 г., отбелязва в. "Гардиън". Освен това председателят на Европейския съвет заяви, че ЕС и Япония продължават твърдо да подкрепят ядреното споразумение с Иран, от което Вашингтон се отказа по-рано тази година.

"Политическата несигурност, митническите войни, невъздържаните изказвания, непредсказуемостта и безотговорността са истинската заплаха за предприятия, а не търговските споразумения ", добави Туск пред медиите. От своя страна премиерът Абе от своя страна, без да споменава пряко срещата в Хелзинки подчерта, че споразумението с Брюксел показва пред света политическата воля на Япония и ЕС да защитават свободната търговия в момент, когато протекционизмът се разпространява.

Споразумението с Япония и други, по които все още се водят преговори, показват една по-настъпателно настроена Европа, която гледа отвъд охладнелите отношения със САЩ и дори отвъд предстоящото оттегляне на Великобритания от блока. През последните месеци лидерите на ЕС изразяваха все по-уверено подкрепата си за свободната търговия, отказвайки да отстъпят пред заплахите с мита от страна на Вашингтон. Вместо то те търсят активно нови връзки, пише в. "Ню Йорк таймс."

Предвид, че президентът Тръмп разпалва търговска война, подкопава НАТО и представя Европа като противник, не е учудващо, че ЕС търси приятели другаде, подчертава изданието, подчертавайки, че споразумението между ЕС и Япония обхваща една четвърт от световната икономика. То е последното от серията начинания, вече приключили или все още в процес на преговори, включващи страни като Австралия, Виетнам и дори Китай.

Но независимо колко бариери пред международната търговия ЕС ще успее да премахне, неговите лидери няма да променят икономическия факт , СеЩ остават най-големият търговски партньор на континента. Щетите, които може да нанесе кампанията на Тръмп срещу на коли и стомана, са неоспорими, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

[ad_2]
Source link