Горският пожар в Атика се разраства, затвориха магистрала в района (Снимки)



[ad_1]

СНИМКИ: Ройтерс

Бързо разрастващ се горски пожар в планински район западно от Атина доведе до евакуация на жителите от околните населени места и затваряне на част от магистралата Атина-Коринт, съобщават АНА-МПА и Асошиейтед прес.

Противопожарната служба съобщи, че 80 огнеборци с 40 пожарни коли се намират в района на градчето Кинета, на около 50 километра от Атина, между столицата и Коринт. Седем самолета и четири хеликоптера също участват в гасенето на пожара, предава БТА.

Властите заявиха, че 17 пожарни коли са изпратени от други части на Гърция, за да помогнат в усилията за овладяване на огнената стихия. [19659006] Три селища в района са в процес на евакуация, а около 20-километров участък от магистрала, свързваща Пелопонес с централна Гърция, е затворен. Гостият дим е намалил видимостта до няколко метра. Прекъснати са и железопътните услуги.

Няколко как са били обхванати от пламъците, показват кадри, излъчени от гръцката телевизия Скай. Някои жители се опитват да спасят имуществото си, пръскайки вода с градински маркучи, а други напускат селищата с автомобили или мотопеди.

Ветровете затрудняват усилията на пожарникарите, а димът и частици от пепел достигат дори централната част на Атина.

" Пожарът продължава да бушува. Призоваваме гражданите да се насочат към Коринт, за да спасят себе си и децата си "заяви Ставрос Фотиу, заместник-кмет на град Мегара, цитиран от в. "Катимерини"

Високопоставен представител на противопожарната сложенной столькования производителя. "Хората трябва да напуснат, да затворят домовете си и просто да напуснат. Хората не могат да понесат толкова дим в продължение на толкова много часове" заяви той.

Същевременно още един пожар избухна североизточно от Атина, в планината Пенделикон, посочва "Катимерини".

Отделен пожар избухна и на южния остров Крит, като опустоши земеделски земи и гори, съобщиха от пожарната служба. Два хеликоптера помагат в усилията за потушаването му.

Метеоролозите прогнозираха високи температури до 40 градуса и властите предупредиха, че опасността от горски пожари е голяма. [19659014] (function (d, s, id) {
            var js, fjs = d.getElementsByTagName (s) [0];
            if (d.getElementById (id)) return;
            js = d.createElement (s);
            js.id = id;
            js.src = "http://connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1";
            fjs.parentNode.insertBefore (js, fjs);
        } (document, 'script', 'facebook-jssdk'));
     [ad_2]
Source link