ЕК публикува заключенията по изтеглянето на 8.5 млн. автомобила от VW след "Дизелгейт"



[ad_1]

От света
 Bookmark and Share


17.07.2018 г. 17:35 h.

ЕЕ публикува заключенията по изтеглянето на 8.5 млн. автомобила от VW след "Дизелгейт"

АВТОР: publics.bg

Европейската комисия и националните органи за защита на потребителите в ЕС публикуваха днес своите заключения относно изтеглянето от пазара в Съюза на 8,5 милиона автомобила, извършено от групата " Фолксваген "вследствие на скандала" Дизелгейт ". Усилията на групата VW за изграждане на доверие при изтеглянето от пазара на засегнатите автомобили и същественото подобрение по отношение на предоставяната на потребителите информация се приветстват, се посочва в съобщение на Комисията. Процентът на поправките възлиза към настоящия момент на 80% и групата се ангажира да продължи безплатната актуализация и свързаната с нея фактическа гаранция да разреши проблемите, които възникват след актуализацията, до края на 2020 г. Комисията и органите за защита на потребителите обаче изразяват съжаление, че дружеството не е предоставило цялостна и ясна гаранция в случай на проблеми, които възникват след поправката.

Комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова заяви: Работихме усилено, за да накараме групата VW да бъде по-проактивна по отношение на потребителите в ЕС, засегнати от скандала "Дизелгейт". VW изпълни плана за действие, който обеща, но това беше всичко. То а,,,,,,,,,,,,………………………………………..,,.,.,,,,,,,,…….. В своите заключения Европейската комисия и органите за защита на потребителите признават, че действията, предприети от "Фолксваген" досега, са довели до положителни промени по отношение на предоставяната в интернет информация, включваща подробни въпроси и отговори и видео клипове за причината за актуализацията и как може потребителите да се възползват от нея, както и относно мярката за изграждане на доверие. От друга страна, "Фолксваген" не предоставя пълна и ясна гаранция, че актуализацията не се отразява на ефективността на автомобилите, и отказва да опрости условията, даващи достъп до мярката за изграждане на доверие.

Приключването на това координирано действие на равнище ЕС не изключва по-нататъшни действия от страна на правоприлагащите органи на национално равнище в зависимост от съответните местни условия, посочват от ЕК.

След скандала "Дизелгейт", през септември 2016 г. комисар Йоурова получи от "Фолксваген" план за действие за целия ЕС, с който се гарантира, че засегнатите автомобили в Съюза ще бъдат поправени, че потребителите са надлежно информирани и че този процес не поражда неудобства за тях. През юни 2017 г., когато процесът по поправките в больше бесе беше бавен, в допълнение "Фолксваген" предостави т. нар. като обеща да отстранява всички Фактическата гаранция, свързана с мярката за изграждане на доверие, ограничена до 11 двигателни части. През септември 2017 г. националните органи за защита на потребителите под ръководството на нидерландския орган (ACM) и Европейската комисия поискаха от "Фолксваген" да положи допълнителни усилия. В днешния доклад се прави преглед на резултатите от действията, предприети от страна на "Фолксваген" в отговор на това искане.

Регламентът на ЕС за сътрудничество в областта на защитата на потребителите (СЗОП) свързва националните органи за защита на потребителите в общоевропейска мрежа за правоприлагане. Съгласно рамката за сътрудничество в областта на защитата на потребителите органите редовно разглеждат въпроси от общ интерес за защита на потребителите в рамките на единния пазар и координират своите дейности по надзор на пазара, както и евентуалните действия по правоприлагане. Комисията улеснява обмена на информация компетентните органи и координацията помежду им. В по-общ план, когато даден производител на автомобили наруши правилата на ЕС в областта на одобрението на типа, държавата членка, която е одобрила типа на автомобила, трябва да направи две неща: да разпореди коригиращи мерки, като например изтегляне от пазара, за да се гарантира, че всички засегнати автомобили са приведени в съответствие със закона, и да наложи ефективни, пропорционални и възпиращи санкции срещу автомобилния производител.

Комисията редовно публикува преглед на напредъка на равнището на изтегляне от пазара, свързано с емисиите на азотни оксиди. Тя следи много отблизо прилагането на тези правила от държавите членки и образува редица производства за нарушения, включително срещу Германия, Люксембург, Испания и Обединеното кралство във връзка с групата "Фолксваген."

ЕК също така постави началото на основно преразглеждане на правилата на страване на типа. В резултат на това от септември 2020 г. Комисията ще бъде в състояние да разпорежда изтегляне на автомобили от пазара за целия ЕС и да налага административни санкции на производителите или техническите служби, достигащи до 30 000 EUR за несъответстващ на изискванията автомобил


ЕТИКЕТИ: ЕК |. заключения | Дизелгейт | VW

Всички новини от света

[ad_2]
Source link