Захариева не се ангажира с прогноза за България в еврозоната през 2022 г. :: Investor.bg



[ad_1]

 Захариева не се ангажира с прогноза за България в еврозоната през 2022 г.

Снимка: БТА

В ъншният министър Екатерина Захариева не се ангажира с прогноза дали през 2022 г. България ще бъде приета в еврозоната.

"Не мога да прогнозирам, че през 2022 г. ще влезем в еврозоната. Икономиката ни има 4% ръст, но със сигурност можем да бъде по-конкурентоспособни и да подобряваме бизнес средата " посочи българският външен министър в ефира на bTV. Тя коментира новината от вчера, че финансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II след около година .

Одобриха предложението на България и на българския финансов министър. Отчитат това, което е направила страната ни, и единодушно се взе това решение, каза Захариева.

Що се отнася до членството на България в Шенген първият дипломат каза, че н яма сериозни аргументи защо България не е в Шенген. По думите ѝ президентът на Франция Еманюел Макрон заявил, че първо трябва да се направи реформата в Шенген и чак тогава да се приемат нови членове.

"Нашата позиция е, че това може да се случи заедно с присъединяването на България, работим за това много години " заяви Захариева.

Тя отговори на критиките защо страната ни не е поставила този въпрос по време на българското европредседателство. "Не може по време на председателството на ЕС основен приоритет да бъде влизането на страната ни в Шенген. Ние сме изпълнили критериите. Поставено като приоритет това ", категорична е тя.

" Трябва да сме готови за еврозоната ", категорична е Захариева. Вчера стана ясно, че България ще започне тясно сътрудничество с Европейската централна банка и при добри резултати в рамките на една година може да влезем в т. нар. "Чакалня на еврото."

По повод започването на разговори за присъединяването на Македония към ЕС и НАТО Захариева каза, че имаме голяма роля в това решение. "Това е историческо решение. Имаме огромна роля "каза външният министър.

Във връзка с желанието на американския президент Доналд Тръмп вноската за членство в НАТО да се увеличи до 4% от БВП Захариева каза, че нито една друга държава членка не се е съгласила с това предложение и 2% са напълно достатъчни. [19659004] В крайна сметка, трябва всяка от държавите да споделя тежестта и отговорността чрез допринасяне за разходите на колективната отбрана. Препотвърди се ангажиментът за 2% за който сме се разбрали през 2014 г., поясни външният ни министър по повод срещата на върха на страните членки от Алианса. [19659013]! Function (f, b, e, v, n, t, s) {if (f.fbq) return; n = f.fbq = function () {n.callMethod?
        n.callMethod.apply (n arguments): n.queue.push (arguments)}; if f._fbq = n; (f._fbq!)
        n.push = n; n.loaded = 0;! n.version = '2.0'; n.queue = []; t = b.createElement (e); t.async! = 0;
        t.src = v; s = b.getElementsByTagName (e) [0]; s.parentNode.insertBefore (t, s)} (window,
        document 'script', 'https: //connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
        fbq ('init', '883979405070639'); // Insert your pixel ID here.
        fbq ('track', 'PageView');
         [ad_2]
Source link