Конкурент на "Вагнер": В Сирия започна да воюва нова руска ЧВК – БЛИЦ



[ad_1]

Западни медии отдавна изказват подозрения, че руската Частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" вече има конкурент в Сирия. Оказа се, че това е ЧВК "Патриот", която най-вероятно е свързана с Министерството на отбраната и поне от пролетта на 2018 г. участва в бойните действия.

Последното доказателство дойде от обръщение до властите, подписано от три видни фигури в Русия: генерал-полковник в оставка Леонид Ивашов, лидерът на Международната обществена организация "Чест и Родина" и от председателя на комитета на "Общоруското офицерско събрание" Евгений Шабаев . В това обръщение наред с ЧВК "Вагнер" се споменава и "Патриот".

Тримата видни общественици интерественици интерественной правният статут на руснаците, които участват в бойни действия на ЧВК. Във ветеранските организации постъпвали жалби от ранени в боевете в Сирия, които не са получили социална рехабилитация и икономическа поддръжка от държавата заради липса на правен статут на служителите в ЧВК.

Заявлението ще бъде изпратено до Генералната прокуратура, до Върховния съд и лично до президента Путин.

От малкото публикации проличава, че новата ЧВК е свързана с Министерството на отбраната. "Патриот" се формира и от редовете на кадровите руски военнослужещи, включително от високопаставени офицери, военни юристи, бойци от Силите за специални операции.

Твърди се, че в новата ЧВК заплащат по-добре, отколкото при "Вагнер" – заплатата при някои специалности можела да достигне от 400 хил до 1 милион рубли (16 хил долара). Работата била за 1-2 месеца. Командирите вземали процент от договора.

Двете компании работят в Сирия: ако "Вагнер" по-често поема бойните задачи, то "Патриот" се занимава с охрата на VІР-лица.

Появи се информация, че "Вагнер" спечелила в конкуренция с "Патриот" получаването на договора за охрана на златотърсачи в Централноафриканската република.

В Русия имало и други ЧВК, които излезли на пазара за охранителен бизнес и работят in Либия, Йемен, Судан, Бруней. Водят се консултации за наемане в много африкански страни.

Например една руска ЧВК охранява строителството на руска не военна база в Бурунди 200 специалисти – охрана, геолози, инженери и строители – координират своите действия с МВнР, Въздушнокосмическите сили и Федералната служба за сигурност
.
Превод и редакция: БЛИЦ

[ad_2]
Source link