Любовта си отиде: защо капитализацията на Facebook се срина с 23%



[ad_1]

 Facebook

Защо интернет потребителите вече не искат да вярват на Facebook?

След публикуването на финансовите резултати за второто тримесечие на 2018 година, което приключи на 30-ти юни, акциите на Facebook се сринаха с над 20% . Infor- mation of the WSJ anesthesia. Компанията остава печеливша и увеличава броя на потребителите, но темпът на ръст се оказа по-нисък от очакванията на инвеститорите.

Добре е известно, че потребителите са основната стока на Facebook. Именно тях продава социалната мрежа на рекламодателите. Колкото повече поверебители, толкова повече реклами – и толкова повече инвестиции. . Като следствие от това и по-голяма пазарна капитализация на компанията

Статистиките показват, че в Европа потребителите на Facebook са намалели от 377 милиона на 376 милиона, а в САЩ няма никакъв ръст – 241 милиона души. Това доведе до понижаване ръста на доходите от 3.14% в първото тримесечие на 2018 година до 1.54% през второто тримесечие. [19659004] Във връзка със скандала с Cambridge Analytica през месец март, Зукърбърг обедня с $ 13 милиарда поради падането цената на акциите на социалната мрежа. Но след неговото изслушване в Сената, акциите на Facebook поскъпнаха с 4,5% и той си върна $ 2.8 милиарда

Падението

Първо, броят на американските потребители изглежда достигна критичната точка. – всички американци, които искат да ползват социалната мрежа, вече са се регистрирали. Пределът вече е почти достигнат. 1965ъщ та ва за [а[а[а[а[р[р[р[р[р[р[р[р[р[р[р[р[р[р[р[р[р[р

Второ, скандалът с Cambridge Analytica Същото важи и за крайния брой на "новите" потребители от другите държави. Тек от една страна потребителите разбраха, че социалната мрежа отдавна събира техните данни. От друга страна, оказа се, че и други компании, а не само Cambridge Analytica имат достъп до тази информация, а Facebook по никакъв начин не контролира тези процеси.

Историята с предизборната кампания на Тръмп, в рамките на която Cambridge Analytica е могла да оказва влияние на избора на избирателите чрез социалната мрежа, нямаше как да не окаже влияние на финансовите показатели. Още през месец март, след изслушването в Конгреса, Зукърбърг се извини за допуснатите грешки. Едновременно с товаи обеща да подсили контрола на личните данни, да започне борба с фалшивите новини и се съгласи с необходимостта от държавно регулиране и въвеждането на закона за "Честната реклама". Всички тези мерки доведоха до намаляването на рекламодателите и броя потребители. Facebook потребителите дори подеха кампания за изтриване на своите страници от социалната мрежа с хаштаг #DeleteFacebook.

Трето, броят на европейските потребители намаля, понеже ЕС въведе новото законодателство за съхранение на личните данни. Законът GDPR влезе в сила на 25 май и регулира събирането и съхраняването на личните данни на жителите на ЕС. Сега всеки потребител има законното право да даде или да не даде съгласието си, дали неговите данни да се обработват, а не да е съгласен по подразбиране. И ето, според тримесечния отчет, несъгласните в Европа никак не са малко

Конкуренцията

Развитието на най-голямата социална мрежа се сдържа от нейния доста неудачен интерфейс. И досега качеството на търсенето във Facebook силно отстъпва на това в Google . Новите технологии, като например панорамното видео и виртуалната реалност така и не получиха по-широко разпространение във Facebook.

Текущият интерфейс не е удобен за използване в бизнеса, а специалната търговска версия не се хареса. Постовете в лентата се показват по такъв начин, че потребителят може да не види поста, който счита за важен. Старият пост може да остане да се вижда дори и няколко дни, ако под него се е разгърнала оживена дискусия.

Марк Зукърбърг обеща и се постара да Facebook да показва повече постове от близките "приятели" в сравнение със съобщенията на компаниите и от хората, с които потребителят контактува рядко. Това моментално оказа влияние на цената на акциите, както и на доходите, понеже рекламният потенциал на социалната мрежа падна.

Въпреки значителния спад на капитализацията, в света на социалните мрежи Facebook няма достойна алтернатива. Единствените конкуренти могат да бъдат различните месинджъри, лидер сред които е собственият на Facebook месинджър и WhatsApp, който също принадлежи на социалната мрежа.

Но бизнесът от подобен мащаб е по-различен. В а т т т т Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook. Потенциално, всички жители на планетата би трябвало да седят във Facebook. Но поради забавянето на ръста се появиха сериозни съмнения, дали изобщо има смисъл от далечните планове за доставка на интернет до най-отдалечените райони на Земята, за да могат местните жители да получат достъп до Facebook. Оказва се, че много хора от различни райони спокойна могат да минат без Facebook. Навярно бизнес моделът на социалната мрежа ще трябва да се промени и е време фокусът да бъде поставен на повишаване на печалбата от текущите потребители.

Bloomberg съобщи, че това е най-големият спад в цената на акциите в рамките на един ден. Можем да сме сигурни, че случилото се ще има сериозни последици.

Всъщност, преди време рекордьор в това отношение бе Intel, който през месец септември 2000 година изгуби $ 91 милиарда. На трето място е Apple която на 24 януари 2013 година изгуби $ 60 милиарда -. Отново поради забавения ръст на чистата печалба, понеже инвеститорите очакваха повече

[ad_2]
Source link