Петролът продължава да поевтинява – Пазари



[ad_1]

Петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби по време на търговията в сряда, тъй като търговците и инвеститорите продължават да изглеждат притеснени от възможността за нарастване на производството в момент, когато търговското напрежение между САЩ и Китай може да се отрази негативно на глобалния икономически растеж и респективно върху потреблението на ценната енергийна суровина в световен план, информифра БНР.

Негативно влияние върху цените оказва и изненадващото повишаване на наличните складови запаси на суров пе трол в САЩ, според данни на Американския петролен институт (API). API отчете увеличаване на запасите с 629 хил. барела за седмицата до 13-ти юли, докато осредните прогнози бяха за тяхно поредно намаляване с около и над 3 млн. барела.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през септември се понижават в началото на днешната европейска търговия с 1.21% към ново тримесечно дъно от 71.28 долара за барел (най-ниско ниво от 17-и април) докато фючъсите на американския лек суров петрол с малко под 1% към 67.40 долара за барел, доближавайки вчерашното близо едномесечно дъно около 67.03 долара (най-ниско ниво от 22-ри юни). [19659003] Петролът сорт брент поскъпна към и м м 80 80 80 80 Последвалото обаче постепенно възстановяване на либийските доставки, както и решението на ОПЕК и Русия (на т.нар. "ОПЕК +") да повишат тяхното производство с общо около 1 млн. барела дневно, доведоха до драматична обезценка на петрола сорт брент с близо 10% само в рамките на предходната седмица. [19659003] Новините от уикенда, че САЩ обмислят да освободят част от стратегическия петролен резерв преди ноемврийските частични избори в страната, също допринасят за доста рязкото понижение на петролните фючърси през последните сесии на търговия и най-вече за драматичния спад с повече от 4% в началото на настоящата седмица. [19659003] Според анализатори на Goldman Sachs високата несигурност относно предлагането и търсенето на черното злат о вероятно ще доведе до запазване на настоящата висока ценова волатилност (резките ценови колебания) като те прогнозират, че в краткосрочен план фючърсите на петрола сорт брент ще останат да се тъгуват доста нервно между 70 долара и 80 долара за барел. [19659003] От Goldman Sachs продължават да прогнозират, че петролът сорт брент ще тества отново многогодишните върхове около 80 долара за барел, но вероятно по-късно през годината, а не както се очакваше доскоро още това лято. Според голямата банка, очакваното влизане с пълна сила на американските санкции спрямо Иран в късната есен ще доведе отново до дефицит на петролните пазари през ноември. През същия месец ще се проведат и частичните избори за Конгреса на САЩ, което предполага, че обмисляното от администрацията на Доналд Тръмп реализиране на пазара на част от стратегическите петролни резерви може да остане в сила точно до ноември.

[ad_2]
Source link