Политика | Китай има интерес да строи АЕЦ "Белене", магистрала и жп линия до Егейско море



[ad_1]

 Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и Бойко Борисов в Министерски съвет

© Анелия Николова

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и Бойко Борисов в Министерски съвет

 Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян бе посрещнат с държавни почести.

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян бе посрещнат с държавни почести.

Китай има желанието да инвестира и участва в строителството на железопътна линия свързваща България с Егейско море, магистр ала Север-Юг и АЕЦ "Белене". Това се разбра след срещата на премиера Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Той е на четиридневно посещение в България по време на което ще се проведе среща с лидерите на страните от Централна и Източна Европа във формата "16 + 1". [19659008] Смятаме, че е най-важно да следваме пазарните правила и законите на ЕС , подчерта Ли. До сега се смяташе, че правилата за прозрачност при провеждане на обществени поръчки на ЕС противоречат на начина на правене на бизнес на Китай. "Обществените поръчки ще бъдат проведени и недържавните проекти ще бъдат гарантирани от държавата", заяви Ли. Той държеше да подчертае, 16 + 1 че не е политическа платформа и не разделя ЕС, а дори ще спомага за интеграцията в съюза на страните от инициативата, някои от които не са членки. "Ние разбираме, че ЕС е важна сила за глобален просперитет и мир. ЕС подкрепя демокрацията в международните отношения. Без Европа на глобалната сцена няма да има глобално развитие" каза Ли.

Ли Къцян е първият китайски премиер, дошъл в България от 2000 г. . Насам, а делегацията му се състои от близо 700 души

За четири дни в София Ли ще се срещне с българското ръководство, а после – и с лидерите на страните от Централна и Източна Европа във формата "16 + 1". След обяд ще го приеме президентът Румен Радев.

Миналата година, според посланика на Пекин в София Джан Хайджоу, търговският обмен между България и Китай е бил 2.13 млрд. долара (рест от 65%), като изностт от страната е бил 960 млн. долара, а вносът – 1.17 млрд.

подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

[ad_2]
Source link