Русия: Трябва да се мисли за облекчаване на санкциите срещу Северна Корея



[ad_1]

СНИМКА: pixabay

Русия смята, че би било логично да се постави въпросът за смекчаване на санкциите срещу Северна Корея в Съвета за сигурност на ООН. Това заяви днес руският посланик в Пхенян Александър Мацегора пред РИА Новости.

"В резолюциите, налагащи санкции на Северна Корея, е записано, че на адекватното поведение на Пхенян ще се реагира със стъпки за отслабване и по-нататъшно премахване на санкциите. Сега позитивните промени на Корейския полуостров са налице. И, разбира се, би било логично в Съвета за сигурност на ООН да се постави въпросът за смекчаване на санкциите "заяви руският дипломат, цитиран от БТА.

Той каза също, че Русия е готова да помогна за модернизиране на севернокорейската енергийна система, ако санкциите срещу Пхенян бъдат вдигнати и страната успее да осигури финансиране на проектите.

Но процесът на обсъждане на въпроса за смекчаване на санкциите срещу Северна Корея е "доста сложен" каза руският дипломат и добави, че в Съвета за сигурност има страни, които смятат, че санкциите не бива да бъдат отслабвани до пълното решаване на въпроса за денуклеаризацията.

Мацегора каза също, че сега "на дневен ред "е срещата на въ ха между лидерите на Русия и Северна Корея, която може да се състои по време на международния икономически форум през септември в далекоизточния руски град Владивосток.

[ad_2]
Source link