Свят | Европа се нуждае от свежа кръв и не бива да банализира миграцията, предупреди Испания



[ad_1]

 Жозеп Борел.

© AP

Жозеп Борел.

Испанският външен министър отхвърли идеята, че страната му, която се превърна в основна входна точка по море за мигранти в Европа, е изправена пред масова имиграция и заяви, че континентът се нуждае от свежа кръв, предаде "Франс прес" цитирана от БТА.

"Банализираме думата" масова "трябва нещата да се оценяват подобаващо" заяви Жозеп Борел на съвместна пресконференция с йорданския си колега Айман Сафади.

Тази година Испания се превърна в основната володна точка за незаконни мигр анти в Европа, задминавайки Италия. От януари 20,992 незаконни мигранти са пристигнали в Испания по море, а 304 са загинали по време на пътуването според най-новите данни на Международната организация по миграцията към 25 юли (това означава още 2000 души за седмица). [19659007] В същото време доскоро основният маршрут през Либия към Италия отбелязва 80 процента спад в броя на мигрантите

Към пристигналите по море се прибавят тези по суша. – в четвъртък 602 мигранти от африкански страни южно от Сахара успяха да проникнат в испанския анклав Сеута в Мароко, като прескочиха двойна метална барие ра и замеряха полицаите с негасена вар, камъни и изпражнения.

"Това не е mbad migration"

"Това шокира обществеността, която се плаши от неорганизираната имиграция" призна министърът социалист. Обаче "600 души нещо масово в сравнение с 1.3 милиона" сирийски бежанци, колкото в момента има в Йордания, изтъкна той. "Не казвам, че тези числа не бива да се вземат предвид, но за тази година говорим за 20,000 мигранти в страна с население над 40 млн. Души. Това не е масова имиграция" заяви Борел. [19659005] Той повтори няколко пъти това, като използва англоезичната фраза mbad migration, пише и "Ел паис". Изданието отбелязва, че с думите си той е "утвърдил позицията си, че нито в Европа, нито в Испания днес има сериозен проблем с мигрантите, нито пък дори с Мароко … въпреки безконтролните пристигания през последните седмици."

Според него броят на пристигащите мигранти "се запазва на контролируеми равнища" въпреки че НПО-та редовно критикуват пренаселеността на центровете за задържане на незаконни имигранти в Испания. "Демографската еволюция в Европа показва, че ако не искаме постепенно да се превърнем в континент от стари хора, имаме нужда от свежа кръв, която, изглежда, не може да дойде от раждаемостта ни" добави той.

[ad_2]
Source link