Свят | Руски въздушни удари отново помагат на Асад да си върне Югозападна Сирия



[ad_1]

 Руски въздушни удари отново помагат на Асад да си върне Югозападна Сирия

© Reuters

Руски самолети отново са се включили в офанзивата срещу град Дераа и околностите му в Югозападна Сирия в район, в който Москва и Вашингтон се бяха договорили за овладяване на насилието, а Съединените щати и съюзниците им не се намесват въпреки продължаващите атаки.

Това съобщават "Ройтерс" и Сирийският център за наблюдение на човешките права, а сирийската държавна телевизия показва кадри с местата на бомбардировките, над които се издига пушек.

Руската подкрепа по въздух започна преди няколко дни, но бе спряна по време на преговорите между бунтовниците и руската армия, в които посредничеше Йордания. Дераа е един от последните райони (без Идлиб и Северна Сирия) които не са под контрола на сирийския режим. [19659006] Данните на Сирийския център за наблюдение на човешките права сочат, че близо 600 въздушни удара са били нанесени за 15 часа от вчера до четвъртък сутринта. Убитите за последните седмици пък са поне 150 души според организацията. Данните на центъра не могат да получат независимо потвърждение, но той е един от малкото източници на информация за конфликта, чиито данни за инциденти впоследствие се оказват точни.

Тази част на Сирия на теория беше "зона за деескалация" чиито гаранти от миналото лято са Русия, САЩ и Йордания. Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хамбург. От седмици там тече офанзива на сирийския режим и дори сега (след присъединяването на руската авиация) Вашингтон не е дал знак, че е готов да се намеси, ако споразумението бъде нарушено. [19659004] САЩ казаха преди седмици, че ще отговорят на всяко нарушение . Бунтовниците обаче ги обвиняват, че са се съгласили да си "затварят очите" и това решение е координирано с Русия. Според въоръжената опозиция Вашингтон също така е казал на бунтовниците да не очакват подкрепа от американската армия по време на тези сражения.

Като в Източна Гута

Според кореспондент на сирийската държавна телевизия, докато на прицел на днешните бомбардировки е била южната част на град Дераа – град, за който се сражават бунтовниците и армията – и няколко съседни града, армията се опитва да раздели територията на офанзивата на две части, като напредва югоизточно от Дераа

Тактиката с вклиняване в бунтовническия район бе изпо. звана и при отвоюването на анклава Източна Гута край Дамаск, владян от противници на президента Башар ал Асад в продължение на няколко години.

Въоръжените сили на Дамаск се опитват да върнат контрола и на граничен пункт с Йордания и така да възстановят търговията в тази част на югозападната граница. Опитите на армията да стигне до границата с Йордания и на запад от Дераа от последните дни засега са неуспешни.

 Руски въздушни удари отново помагат на Асад да си върне Югозападна Сирия

© Reuters

Хуманитарната ситуация

Според ООН над 320 хил. души са напуснали домовете си, като много от тох се насочили към границите с Израел и Йордания. Само преди 10 дни броят им беше около 100 хил. [19659004] И двете страни обаче (в Йордания вече има 650 хил. Бежанци) настояват, че няма да отворят границите си и единствено ще изпратят помощи за засегнатите. [19659004] По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците близо 60 хил. души са в лагери по границата с Йордания.

[ad_2]
Source link