Свят | Тръмп и Юнкер се договориха да работят за премахване на мита и почти всички субсидии



[ad_1]

 Тръмп и Юнкер се договориха да работят за премахване на мита и почти всички субсидии

© Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия обявиха след преговорите си в Белия дом, че са се споразумели да се работи за премахване на митата за индустриалните стоки в търговията между двете страни на Атлантика и на всички субсидии извън автомобилния сектор.

Тръмп изброи основни елементи от договореното, Юнкер потвърди няколко от тях, след което двамата прекратиха появата пред журналистите без да прие мат въпроси.

Пазарите реагираха позитивно още при разпространяването на новината от "Уолстрийт джърнъл" половин час преди изявлението в Розовата градина на Белия дом.

"Ще работим също така за намаляване на бариерите и увеличаване на търговията с услуги, химикали , както и на соя ", добави президентът, като наблегна, чармацевтични и медицински продукти, както и на става дума за реципрочни действия. По думите му почти веднага Компания пределения производительная пределения переводительная пределения подробнее. Юнкер каза, че САЩ ще построят повече терминали за износ на газ с кораби.

Двете страни ще се въздържат от налагане на нови мита, докато преговарят за обновяване на търговските си отношения. С преговори ще се потърси уреждане на спора за наказателните американски мита за алуминий и стомана и ответните европейски мерки. Специална работна група ще обсъжда дневния ред в търговските отношения, а САЩ и ЕС ще работят за реформиране на Световната търговска организация.

Всичко това се нуждае от повече подробности, за да се разбере какво стои зад думите на добра воля на политиците. [19659004] Първите коментари са, че изглежда Юнкер и делегацията му си тръгва от Вашингтон по-доволна, защото е получила обещание САЩ да спрат с вдигането на мита и са защитили засега европейския автосектор. Преди изявлението на Тръмп и Юнкер "Уолстрийт джърнъл" заяви, че президентът е измъкнал отстъпки от ЕС, защото е получил обещание да се купуват повече соя, газ и понижаване на митата за някои американски стоки.

"Ройтерс" припомня, че миналата седмица Европейската комисия е информирала страните членки какви ответни мерки е подготвила при американски наказателни мита за автомобилния сектор. Според източници на агенцията те са срещу американски стоки за 9 млрд. долара годишно, а еврокомисарят за външната търговия Сесилия Малмстрьом е предлагала два пъти по-голяма сума и идеята ѝ не е отхвърлена.

Малкълм Фроман, бивш министър на външната търговия на САЩ, коментира след изявлението на Тръмп и Юнкер, че за мнозина то може да изглежда голяма новина, но че в действителност основните проблеми в търговията между двете страни са на друго място. Това са различните стандарти (особено в земеделието) регулации, процедури, защита на авторски права и т.н., обясни той. [19659004] Германският министър на икономиката Петер Алтмайер коментира новината с думите "Постигнат е пробив, който може да предотврати търговска война и да спаси милиони работни места, това е страхотно за глобалната икономика ".

[ad_2]
Source link