Свят | Чужденци загинаха във вероятно терористично нападение в Таджикистан



[ad_1]

 Полицията в Таджикистан издирва трима души във връзка с нападението.

Полицията в Таджикистан издирва трима души във връзка с нападението.

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в неделя в Таджикистан срещу група велосипедисти от няколко . западни държави, в което загинаха четирима и бяха ранени други трима

Убитите са граждани на САЩ, Швейцария и Холандия, а ранените – от Швейцария, Холандия и Франция. Властите не изключват това да е терористично нападение, тъй като групата велосипедисти е била блъсната с автомобил, след което пътуващите излезли и започнали да удрят падналите с ножове и да стрелят по тях.

Вътрешното министерство съобщи, че частите, издирвали заподозрени, са убили четирима, включително един, който е оказал съпротива при опита за арест, и са задържали пети. Сред убитите е и собственикът на автомобила. "Проверяваме всички версии – инцидент, обир и терористичен акт".., Каза вътрешният министър Рамазон Рахимзода на брифинг

Нападението е станало в район на около 90 км югоизточно от столицата Душанбе

Радио "Свободна Европа" разпространи любителски видео запис , а к к,,,,,……………….. На него се вижда как на тесен път кола прави обратен завой, след като вече е блъснала групата, и отново връхлита велосипедистите.

Досега не е известно за терористични нападения срещу чужденци в Таджикистан, а "Ислямска държава" не дава в съобщението си подробности, които да покажат, че наистина стои зад случилото се, напомня "Свободна Европа".

Властите издирват двама заподозрени на 18 и 19 години от село на границата с Афганистан. Третият издирван е на 31 години от село близо до мястото на нападението. [19659004] Американското посолство съобщи за атаката, но допълни, че "няма доказателства за завишена заплаха за гражданите на САЩ" и благодари за "професионализма и бързата реакция" на властите. "Ако се потвърди, че това е терористично нападение, ще има нови препоръки на Швейцария за пътуващите до страната граждани" заявиха от швейцарското посолство, което потвърди смъртта на свой гражданин. Британското посолство нарече случилото се "първо по рода си в Таджикистан" и посъветва британците да са "изключително внимателни и бдителни по време на престоя си."

"Ройтерс" припомня, че хиляди жители на Централна Азия и в частност на Таджикистан са се присъединили през последните години към "Ислямска държава". Някои от тях бяха задържани миналата година за бомбения атентат в метрото на Санкт Петербург и за нападения с товарни автомобили в Стокхолм и Ню Йорк.

Доклад на базираният в Хага Международен център за борба с тероризма (ICCT) посочва, че таджики са извършили най-много самоубийствени нападения от чужденци в Ирак и Сирия през 2016 г.

[ad_2]
Source link