След почти 2 десетилетия Opel излезе на печалба :: Investor.bg



[ad_1]

 След почти 2 десетилетия Opel излезе на печалба

Снимка: Ройтерс

Opel германският автомобилен производител, който в продължение на почти две десетилетия отчиташе загуби под ръководството на General Motors Co., печели отново пари [19659004]. PSA Group, френският производител на марките Peugeot, Citroen and DS, който придоби марката преди година, агресивно съкрати разходите и съкрати част от работните места. Във вторник PSA разкри, че през първите шест месеца на 2018 г. Opel е реализирала печалба от 502 милиона евро (587 милиона долара) в сравнение със загуба година по-рано. Акциите се изстреляха с 13% което е най-сериозният ръст от шест години насам.

"Това е просто най-бързият обрат, който съм виждал в автомобилната индустрия от много години насам" пише анализаторът на JP Morgan Хосе Асуменди в бележка до клиентите си, цитирана от Bloomberg.

След като придоби Opel, PSA стартира план за преобразуване в нея и в британската сестрнска марка Vauxhall намалявайки разходите за разработване на нови модели с до 50% чрез споделяне на технологии с френската компания майка Мерките доведоха и до разрешаване на спор с германски синд икални представители, което ще помогне за намаляване на разходите и ще даде възможност на PSA да разпредели инвестициите в страната, в която се намира по-голямата част от работната сила Споразумението ще доведе до премахването на 3700 работни места от всички германски служители на Opel. – около 20 000.

"Тенденцията в Opel-Vauxhall вече е друга" казва финансовият директор Жан-Баптист де Шатийон, цитиран и от DPA.

"След дълъг период на много години със загуба през първото полугодие постигаме значително ниво на рентабилност ", обобщава той.

Кат евро. Анализаторите очакваха средно приходи в размер на 38,37 млрд. евро. На поделението Opel-Vauxhall се пада дял от 9,95 млрд евро.

Нетната пессто на компанията възлиза на 1,7 млрд. евро – с 242 млн. евро повече от преди година.

Под егидата на новия ръководител в момента в компанията се провеждат още реформи.

"Групата демонстрира от 2014 г. способността си да повишава своята глобална рентабилност, ефективност и продажби в световен мащаб въпреки силния насрещен вятър "заяви главният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес.

" Екипът на Opel / Vauxhall започва да представя добри резултати, за да се създаде нов Opel / Vauxhall. Те работят неуморно, за да освободят допълнителен потенциал. Нашата гъвкавост и нашият силен акцент върху прилагането на сериозни политики са определящият лост за постигане на нашите цели "допълва той.

PSA купи Opel и британската марка Vauxhall през миналото лято за 1.3 милиарда евро от General Motors. По-рано през този месец стана ясно, че PSA възнамерява да се лиши от големи части от Центъра за развойна дейност на Opel в Рюселхайм.

Според статия на вестник World Peugeot преговаря за частична продажба на центъра с известни компании за инженерингови услуги от автомобилната индустрия. Това би засегнало около 4000 работни места в града. Развойният център се счита за техническото сърце на германската автомобилна марка.

Автомобилният експерт Фердинанд Дуденхьофер от Университета в Дуисбург-Есен предполага, че така Opel ще загуби своята независимост. Компанията майка PSA изглежда е заинтересована само от настоящата клиентска база на Opel пише директорът на CAR-Institute в скорошна своя оценка.

Според него работният съвет на Opel няма да може да спре този процес. Експертът гледа на Opel като на сравнително слаба марка, която постоянно губи пазарен дял в Европа през последните години.

"Opel пострада от загубата на клиентите" обясни той. Според него стратегията на Карлос Таваресе германската марка да е само допълнение към PSA. Компанията вече обяви, че всички модели на Opel ще се правят на платформи на PSA до 2024 г. Междувременно първите почти идентични модели на Peugeot and Opel вече са налице.

[ad_2]
Source link