Хвърлиха бомба по дома на бившия ирландски националистически лидер Джери Адамс



[ad_1]

Джери Адамс Снимка: Ройтерс

Взривно устройство беше хвърлено по дома на бившия лидер на партията Шин Фейн – Джери Адамс, в Северна Ирландия миналата нощ, съобщи днес самата ирландска националистическа партия, цитирана от Ройтерс.

Второ устройство бе хвърлено и по дома на бившия председател на партията за Северна Ирландия Боби Стори, се добавя в съобщението, цитирано от БТА.

Според Шин Фейн едно от устройствата е нанесло повреди на паркирана наблизо кола. По този повод Адамс писа в Туитър, че няма пострадали при нападението срещу дома му.

Двете атаки в Белфаст последваха уличните сблъсъци във втория северноирландски град Лондондери, за които полицията обвинява крайни ирландски националисти, противници на мирното споразумение от 1998 г., за чието сключване помогна Джери Адамс. Това споразумение сложи край на 30-годишното насилие в Северна Ирландия между ирландските националисти, които искаха британската провинция да се присъедини към Ирландската република, и пробританските юнионисти, които искат тя да си остане част от Великобритания. Над 3000 души загинаха при това насилие. [19659004] Няколко групи от недоволни ирландски националисти все още извършват епизодични нападения, но капацитетът им е нищожен в сравнение с Ирландската републиканска армия (ИРА) която се отказа от въоръжената борба и сдаде оръжията си след споразумението от 1998 г. Много от тези дисиденти смятат, че Адамс и партията Шин Фейн – бившето политическо крило на ИРА, са предали ирландската националистическа кауза, подписвайки мирното споразумение с британското правителство

[ad_2]
Source link