Плановете за увеличаване на военната мощ на НАТО не представляват опасност за Русия



[ad_1]

Брюксел. Когато лидерите на НАТО се срещнат в Брюксел тази седмица те трябва да мислят за Грузия, пише електронното издание EU Observer .
Черна гора се присъедини към Алианса миналата година. Македония, след като разреши въпроса за името, се очаква в редиците на организацията през 2019 година.
Но какво става с Грузия, която получи обещание да стане част от Натальная на на върха в Букурещ през 2008, пита изданието. Тя напредна поне колкото, ако не и повече от западнобалканските страни.
Тбилиси допринася за трансатлантическата сигурност и доказа, че е достоен за доверие партньор на Алианса, който споделя ценностите и интересите му, смята EU Observer.
Грузия модернизира въоръжените си сили и подобри съвместимостта сис силите на НАТО. Тя допринася най-много на глава от населението за мисията на Алианса в Афганистан и е единствената страна, която не е част от Северноатлантическия алианс, която участва в силите за бързо реагиране.
На последната среща на върха на НАТО, Грузия получи максимално близък до пълноправното членство статут, който дава всички привилегии с изключение на участие в договора за колективна сигурност.
Нито друга страна-аспирант не участва в толкова много инициативи на НАТО, колкото Грузия. Ъъ б тб б [б[б[б[б[б[б[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а[а
Но, разбира се, стои въпросът как би реагирал на едно присъединяване големият източен съсед на страната.

Руската мечка

Независимо че никой не говори открито за това, руският фактор влияе на всяко решение за разширяване. Путин демонизира НАТО и обяснява как Русия е обсадена от хегемонистичния Запад, пише EU Observer.
Това бе използвано като аргумент, както пише европейската медия, за присъединяването на Крим, подкрепата за опълченците в Източна Украйна, а също и помощта за отделилите се от Грузия вследствие от кратката война през 2008 година републики Абхазия и Южна Осетия.
Десет години след Букурещ, Русия превърна Абхазия и Южна Осетия, твърди EU Observer, във военни бази, който трябва да демонстрират силата на Кремъл, а при нужда и да сеят нестабилност в региона.
Междувременно, Черно море стана плацдарм за руските приключения в Близкия Изток, Източното Средиземноморие и Централна Азия, пише брюкселската медия.
Алиансът не трябва да дава на Путин правото на вето върху решение на суверенна държава по жизнено важния въпрос за сигурността, зове изданието.
Както става ясно от Устава на НАТО, разрешаването на териториалните въпроси е фактор, който се взима предвид, когато се оценява стабилността на потенциалния нов член, а не е предварително условие.
Един от начините за заобикаляне на това условие, съветва EU Observer, бе наскоро предложеният от Люк Кофи от Heritage Foundation план – НАТО да присъедини Грузия като извади временно от гаранциите за сигурност по член 5 Абхазия и Южна Осетия. Това може да замрази още повече конфликта, но, надява се брюкселското електронно издание, да се надяваме, че евентуалният наследник на Путин ще е по-сговорчив.
Допълнително, НАТО трябва формално да се справи с предоставянето на Присъединителен план за действие (MAP), който вече е политизиран.
Не само, че е остарял, но продължителното непредоставяне на Грузия се използва от Русия, за да подкопае подкрепата за НАТО в страната.
Алиансът трябва да приеме Грузия. НАТО трябва да приеме Грузия в една изцяло нова Нова Натальная и компании на категорични са от EU Observer.
Организацията трябва да покани Грузия в многонационалния батальон, разположен in Полша. Трябва да увеличи съвместните военни учения. Трябва да основе в Грузия "Център за върхови постижения на НАТО в Черно море", фокусиран върху подобряването на киберсигурността.
. Подобряването на възможностите на тази държава да координира стратегическа комуникация и да се противопоставя на хибридни заплахи са два ключови приоритета

Чистилището

Докато обществената подкрепа за членство в НАТО остава висока – 65%, тя може да намалее ако Грузия остане за постоянно в чакалнята на организацията. Това може да да даде тежест на риториката на Русия, че Запада не иска Тбилиси и да навреди на набралите скорост реформи.
Грузия направи огромен прогрес презделения десетилетие, отбелязва брюкселската медия. Тя направи всичко, което поиска НАТО и и иска много повече от същото.
Не политиката на съседство на Европейския съюз, продължава да хвали EU Observer.
Перспективата за евроатлантическа интеграция е решаваща движеща сила за постиженията в реформите. От перспективата на европейската сигурност, подобряването на силите за съпротивата на съседите, за да могат те да удържат руските притеснения е ключов момент, продължава медията.
Разделението в НАТО, липсата на твърда стратегия спрямо Русия и нарастващите трансатлантически търкания означават, че членството не е зад ъгъла. Грузия трябва да покаже стратегическо търпение, успокоява EU Observer, както и настойчивост.
Тимиси трябва да използва максимума от предоставеното от НАТО и да продължи да натиска за още, съветват от европейското електронно издание.
НАТО трябва да разбере обаче, че нейната текуща политика да държи Грузия в неизвестност подкопава доверието в Алианса и служи на целите на Москва да дискредитира либералните евроатлантически ценности и установяването на специални зони на нейно влияние.
Превод и редакция: Иван Христов

[ad_2]
Source link