Европа | Е р р р р,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т т



[ad_1]

 Федерика Могерини

© Reuters

Федерика Могерини

Европейският съюз изрази опасения за новия израелски закон, според който само евреите в страната имат право на самоопределение, и заяви, че той ще усложни основаното на две държави решение на израелско-палестинския конфликт, предаде "Ройтерс."

Израел прие закона за "националната държава" по-рано в четвъртък след месеци политически спорове. Той бе остро критикуван от арабското малцинство в страната, което го определя като расистки и граничещ с апартейда.

"Ние сме обезпокоени, изразихме това безпокойство и ще продължим да разговаряме с израелските власти в този контекст" каза говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини.

"Бяхме много ясни, що се отнася до решението, основано на създаването на две държави, смятаме, че това е единственият път напред и всяка стъпка, която би усложнила или попречила на това реше Законът освен това отнема на арабския статута на официален език наред с иврит, като го заменя със "специален статут" който може да се използва в израелските институции. Арабите са 1.8 млн., Или около 20% от 9-милионното население на страната.

[ad_2]
Source link