Είχαμε μια καλή ανταλλαγή απόψεων |thetoc.gr



[ad_1]

«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και για αυτό έχουμε μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο.

Όπως δήλωσε ο κ. Σολτς, με τον πρωθυπουργό είχαν καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, «για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να έχουμε καλή εξέλιξη για τους πολίτες μας».

 

Το βλέμμα στις συντάξεις

Όπως ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ, η συνάντηση πραγματοποιείται 9 ημέρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα συζητηθεί το θέμα των συντάξεων στην Ελλάδα, το θέμα αποκτά άλλη βαρύτητα.

Το λογικό θα είναι ο πρωθυπουργός να επιχειρήσει να «εκμαιεύσει» μια πλήρη απάντηση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών όσον αφορά στη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος αλλά και η χώρα του στο προσεχές Eurogroup. Το κλίμα βέβαια το έχουν δώσει στον πρωθυπουργό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα υπόλοιπα μέλη του οικονομικού επιτελείου.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο συμπεριλαμβάνει τον Όλαφ Σόλτς «σε αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα στη συγκεκριμένη υπόθεση». Αυτό το στοιχείο είναι μεν σημαντικό, αλλά δεν αρκεί καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δεν ασκεί προσωπική πολιτική. Έτσι, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιδιώξει να ακούσει από πρώτο χέρι το αν η Γερμανία προτίθεται να συναινέσει στο ελληνικό αίτημα και για την διατήρηση των συντάξεων και για την εφαρμογή των εξαγγελιών που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κάνει από τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσίπρας, και στην προχθεσινή του συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αισιόδοξος ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις από την 1/1/2019. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και από την πλευρά της Ευρώπης ότι αυτή η αισιοδοξία είναι δικαιολογημένη. «Το συζητάμε» λέει ο Ρέγκλινγκ και ο Μοσκοβισί, το θέμα είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό έχει πει ο Σεντένο ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις προχθές ότι η ανάπτυξη του 2019 θα είναι μεγαλύτερη αν δεν κοπούν οι συντάξεις.

Το θέμα πλέον είναι υπό ποιες προϋποθέσεις θα υλοποιηθεί ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης. Δηλαδή, αν θα χρειαστεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στα υπόλοιπα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ή αν θα χρειαστεί η Ελλάδα να δώσει κάποια «υποσχετική» μειώσεων, σε περίπτωση μη εκτέλεσης του προϋπολογισμού με βάση τους συμφωνηθέντες στόχους. 

 

 



[ad_2]
Source link