Εγγυήσεις ζητάει ο Ροχανί από τα κράτη που συνεχίζουν να τη στηρίζουν | ΔΙΕΘΝΗ



[ad_1]

Εγγυήσεις ζητάει ο Ροχανί από τα κράτη που συνεχίζουν να τη στηρίζουν

 Από τη συνάντηση Ροχανί - Κουρτς

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Ροχανί – Κουρτς

ΓΕΝΕΥΗ .–

Το Ιράν θα παραμείνει στη συμφωνία που υπεγράφη το 2015 μόνο αν τα οφέλη του από αυτή διασφαλιστούν από τις άλλες χώρες που την υπέγραψαν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, δήλωσε χτες από τη Βιέννη ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί. [19659007] Συνεχίζοντας στην Ευρώπη επαφές για τη "διάσωση" της Συμφωνίας, ο Ιρανός ηγέτης – ο οποίος συναντήθηκε και με τον αυστριακό κα κελάριο Κουρτς – επανέλαβε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ είναι "παράνομη" αλλά ξεκαθάρισε ότι κάθε συζήτηση με όσους παρέμειναν στη Συμφωνία αντικειμενικά θα γίνει και με νέους όρους, δεδομένων των επιδράσεων που ασκεί η στάση των ΗΠΑ, οι κυρώσεις που έχουν εξαγγελθεί κ.λπ . Σε αυτό το παζάρεμα που αναθερμαίνεται, είναι λογικό κάθε πλευρά να διεκδικεί πιο αποφασιστικά ανταλλάγματα και προϋποθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται αύριο και η συνάντηση στη Βιέννη των ΥΠΕΞ Κίνας, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιράν, δηλαδή όσων χωρών παρέμειναν στη Συμφωνία του 2015. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι

Για τη στάση της ΕΕ, ο καγκελάριος της Αυστρίας -. που αυτήν την περίοδο έχει την προεδρία της Ευρωένωσης – Σεμπάστιαν Κουρτς είχε δηλώσει ότι η Συμφωνία "είναι καλή" και ότι η πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ είναι "απρόβλεπτη"

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ -. ΕΕ είναι "πολύ βεβαρημένες" αυτό το διάστημα και ότι "αυτό που είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (για τον Τραμπ), πως όποιος έχει τέτοιους φίλους δεν χρειάζεται εχθρούς, περιγράφει επακριβώς την κατάσταση. Επιπλέον, ο Κουρτς είχε τονίσει ότι Ευρώπη και Αυστρία βλέπουν να κινδυνεύουν τα οικονομικά τους συμφέροντα (από ενδεχόμενη ακύρωση της Συμφωνίας) και "αυτό δεν πρόκειται να το δεχτούμε."

Αλλά και ο Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν στη χτεσινή του συνάντηση με τον Ροχανί, σημείωσε ότι οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία και παραμένουν σ 'αυτήν – Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία – επέδειξαν όλες "ισχυρή πολιτική βούληση" για τη διατήρησή της [19659008] Στο μεταξύ, χτες, εκπρόσωπος των ιρανικών «Φρουρών της Επα νάστασης "απείλησε ότι αν εμποδιστούν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν" δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα φορτίο πετρελαίου να περάσει μέσα από τα στενά του Ορμούζ. "

[ad_2]
Source link