Παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το ζήτημα των εξισωτικών αποζημιώσεων (ΦΩΤΟ)



[ad_1]

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στα Χανιά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων και στο Ηράκλειο οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Αστερουσίων, Καζαντζάκη και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου για το ζήτημα των εξισωτικών αποζημιώσεων.

Η εξισωτική αποζημίωση δίνεται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές της χώρας, που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα στην παραγωγή, μεγαλύτερο κόστος, μικρότερο εισόδημα λόγω της μορφολογίας του εδάφους, καθώς έχουν λιγότερη παραγωγή, προβλήματα άρδευσης και αφορά επίσης σε χιλιάδες εκτάρια βοσκοτόπων. Ωστόσο, πρόκειται για ψίχουλα (το ανώτερο μέχρι 10 ευρώ/στρέμμα ετησίως) που δεν καλύπτουν τις απώλειες παραγωγής και εισοδήματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε αυτές τις περιοχές.

Οι αγρότες απαιτούν:

  • Να υπάρξει εξειδίκευση σε κάθε δημοτική κοινότητα και να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι με βάση τα πραγματικά κριτήρια μειονεκτικότητας που έχουν έναντι των καπιταλιστών αγροτών της περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει να αποκλειστούν συνολικά από τις ενισχύσεις και τα ΠΑΑ.
  • Χορήγηση των ενισχύσεων με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στους αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους.

Η Ενωτική Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Αγροτών, θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε παρεμβάσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς, παλεύοντας ταυτόχρονα για την επιτυχή συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, ενάντια στα παλιά και νέα κυβερνητικά μέτρα, στις 14 Νοέμβρη.

[ad_2]
Source link