"Πόρτα" σε Σταύρο από Μητσοτάκη και Γεννηματά για το 3ο Συνέδριο του Ποταμιού



[ad_1]

Ηταν Φεβρουάριος του 2016 όταν το Ποτάμι έκανε το δεύτερο συνέδριό του στο Περιστέρι. Παρά την υφέρπουσα εσωκομματική γκρίνια (που διατυπώθηκε στο τέλος από τον Χάρη Θεοχάρη, τότε ακόμα βουλευτή του κόμματος) το συνέδριο είχε χαρακτήρα πανηγυρικό. Ολοι -ή σχεδόν όλοι- είχαν σπεύσει να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Ποταμιού, σε βαθμό μάλιστα που είχε χαρακτηριστεί "εαρινή σύναξη σοσιαλδημοκρατίας με ολίγη από Μητσοτάκη". Αυτά όμως το 2016. Τώρα το Ποτάμι θα συνεδριάσει μάλλον σε … οικογενειακό κύκλο -όσο "οικογενειακό" μπορεί να θεωρηθεί ένα συνέδριο με κραυγές περί αποστατών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι εκεί. Ούτε, φυσικά, η Φώφη Γεννηματά. Ούτε και ο Κώστας Σημίτης.

Ολοι ήταν παρόντες πριν από 32 μήνες και είχαν μιλήσει. Τώρα ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους να μη θέλει να δει τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους συν αυτώ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσεκλήθη, αλλά στην Πειραιώς επικράτησε τελικά η άποψη ότι δεν έχει κανέναν λόγο να βρεθεί στο 3ο συνέδριο του Ποταμιού. Κατά το ρεπορτάζ, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές – και οι αμφιταλαντεύσεις του Ποταμιού και του ίδιου του κ. Θεοδωράκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα δεν βοηθούν να τον μεταπείσουν. Ετσι η ΝΔ -στο τελευταίο συνέδριο της οποίας είχε μιλήσει ο κ. Θεοδωράκης- θα στείλει για χαιρετισμό τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη αν και πολλοί στην Πειραιώς θα ήθελαν να δουν στο βήμα του συνεδρίου του Ποταμιού τον πιο "καυστικό" Αδωνι Γεωργιάδη.

Η κυρία Γεννηματά επίσης δεν θα παραστεί. Επισήμως θα βρίσκεται σε περιοδεία στην Κάλυμνο και στη Λέρο, όσο πιο μακριά από τον "Κεραμεικό" δηλαδή. Ούτε αυτή είχε κάποιο λόγο να βρεθεί στο συνέδριο του Ποταμιού. Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς -στις οποίες μάλιστα είχε συμμετάσχει ως υποψήφιος αρχηγός ο κ. Θεοδωράκης, δηλώνοντας τότε ότι θα υπηρετούσε το εγχείρημα "και ως στρατηγός και ως στρατιώτης" – θα ήταν, για την κυρία Γεννηματά, ύβρις προς την όλη προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής να πάει να χαιρετήσει το συνέδριο ενός κόμματος που το καλοκαίρι σηκώθηκε και έφυγε από τον φορέα επειδή τελικά δεν του άρεσε.

Τα περί "στρατηγού και στρατιώτη" ακόμα τα θυμούνται στο ΚΙΝΑΛ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει η διάθεση στο εσωτερικό του Κινήματος να κρατηθούν αποστάσεις και από τους υπόλοιπους – ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πάντως έχει διαμηνύσει ότι θα πάει και μάλλον θα βαφτιστεί και "εκπρόσωπος» του ΚΙΝΑΛ στο συνέδριο που ξεκινά το πρωί του Σαββάτου στον "Κεραμεικό".

Με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ;

Α ά ά ά ά ά ά ά ά ά ά ά ά ά ά ά ά ά ά ά Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης, θα παραστεί στην έναρξη και στη λήξη του συνεδρίου. Ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και η πολιτική του κίνηση ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς δεν αποτελούν μέλη του κόμματος και έτσι δεν θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου. Πρόσφατα δε, ο κ. Λυκούδης είχε δηλώσει ότι το Ποτάμι "έχει κλείσει τον κύκλο του".

Ο Γιώργος Μαυρωτάς είπε στον «Αθήνα 9,84» ότι "Ανοίγει ένας νέος κύκλος τόσο σε επίπεδο πολιτικής στόχευσης όσο και σε επίπεδο συμμαχιών" και υπογράμμισε ότι οι νέοι θεσμοί του αντιπροέδρου και των αναπληρωτών στις θέσεις των γραμματέων, "Είναι πρωτοβουλίες ώστε αφενός να εκφρασθούν τα μέλη του Ποταμιού και αφετέρου να φύγει η εντύπωση ενός αρχηγικού κόμματος". Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την αντιπροεδρία.

Αλλά ποια θα είναι η στόχευση και ποιες οι συμμαχίες; Είναι γνωστό πως ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο ευρωβουλευτής Μιλιτιάδης Κύρκος κοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας στις θέσεις περί "προοδευτικών συνεργασιών". Κατά την "Εφ. Συν. ", Από το περιβάλλον του κ. Δανέλλη δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για πρόσφατο άρθρο του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα (στην "Athens Voice", εδώ) περί "αποστατών".

Από την άλλη πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Αμυράς, έχει προτείνει ανοιχτά τη συνεργασία με τη ΝΔ και θα καταθέσει ανάλογη πρόταση στο συνέδριο. Σε συνέντευξή του στο "24/7" επικαλέστηκε μάλιστα εσωκομματικό δημοψήφισμα που έγινε στο Ποτάμι με συμμετοχή 6,000 μελών, εκ των οποίων ένα 47% τάχθηκε υπέρ της σύμπλευσης με τη ΝΔ και ένα 45% υπέρ της μετεκλογικής συνεργασίας με το πρώτο κόμμα!

Ο βουλευτής Β 'Αθηνών, Γρηγόρης Ψαριανός, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί καν καθώς έχει εδώ και καιρό διαχωρίσει τη θέση του με κεντρικές επιλογές του κ. Θεοδωράκη. Χαρακτηριστική εσχάτως η διαφωνία του με την "ατυχή και άστοχη" όπως τη χαρακτήρισε, στάση του Ποταμιού στην προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, την οποία χαρακτήρισε "ανθρωποφαγία".

Στο προηγούμενο συνέδριο του Ποταμιού, τον Φεβρουάριο του 2016, αίσθηση είχε κάνει η παθιασμένη ομιλία του κ. Σημίτη. Ο π π υ υ υ υ υ υ υ υ "Ανάμεσα στη Δεξιά και την παράλογη και δίχως έρμα Αριστερά" και είχε ζητήσει από τα μέλη του Ποταμιού να πιέσουν ώστε "Να ξεπεραστούν εγωισμοί, μικροφιλοδοξίες, στείρες εμμονές και χωρίς λόγο πολιτικολογίες". Δυόμισι χρόνια μετά, είδε τον κ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι να τον εγκαλούν για τις πολιτικές του ευθύνες με αφορμή την προφυλάκιση του Παπαντωνίου …

[ad_2]
Source link