Ρωσικές αιχμές κατά της ενίσχυσης της παρουσίας ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην Ελλάδα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ



[ad_1]

Ρωσικές αιχμές κατά της ενίσχυσης της παρουσίας ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην Ελλάδα

Από τη συνάντηση Καμμένου - Σόιγκου

Από τη συνάντηση Καμμένου – Σόιγκου

«Προτείνω να συζητήσουμε τα θέματα ενίσχυσης της παρουσίας βάσεων ξένων χωρών του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, στην επικράτεια της Ελλάδας. Παρακολουθούμε αυτή τη διαδικασία στα σύνορά μας. Σήμερα, η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η ένταση και η κλίμακα των επιχειρησιακών και πολεμικών ασκήσεων έχει αυξηθεί, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελούνται πολεμικές δραστηριότητες επιθετικής φύσεως».

Τάδε έφη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ», Σεργκέι Σόιγκου, υπουργός Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποδεχόμενος χτες στη Μόσχα τον Ελληνα ομόλογό του Π. Καμμένο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα. Μια τοποθέτηση που αναδεικνύει το βάθος της εμπλοκής της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για το λαό.

Παράλληλα, ο Σόιγκου σημείωσε ότι «η Ελλάδα υπήρξε και παραμένει σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην περιοχή της Μεσογείου».

Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας επισήμανε και την ανησυχία της χώρας του για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση που επιχειρεί το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και ειδικότερα στα Βαλκάνια: «Παρακολουθούμε με ανησυχία την πολιτική του ΝΑΤΟ, που στοχεύει στην ενεργή στρατιωτικοποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου. Βλέπουμε προσπάθειες να εμπλακούν όλο και περισσότερες χώρες – μέλη, εννοώ πρώτα απ’ όλα τα Βαλκάνια», δήλωσε στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Καμμένο.

Αναφέρθηκε και στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συνθήκη για τον έλεγχο πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), λέγοντας ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες πρωτίστως για την Ευρώπη και γι’ αυτό απαιτείται εκτενής συζήτηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οπως είπε, «όσο για τους πυραύλους μεσαίας και μικρότερης εμβέλειας, δεν φαίνεται πως όλοι στην Ευρώπη καταλαβαίνουν ότι αυτή η απόφαση θα έχει σοβαρές συνέπειες και για την Ευρώπη, συγκεκριμένα πρωτίστως για την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι μια ευρύτερη συζήτηση αυτού του ζητήματος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλη».

«Μας ενδιαφέρει η αντίδραση της Ευρώπης σε αυτήν την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συνθήκη INF. Και θα θέλαμε η Ευρώπη να πληροφορηθεί και να κατανοήσει τις συνέπειες (σ.σ. που θα υπάρξουν) ως αποτέλεσμα στην ανάπτυξη πυραύλων μεσαίας εμβέλειας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

«Στρατηγική σχέση»…

Σύμφωνα με το «Σπούτνικ», ο Π. Καμμένος χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο εκρηκτική, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας για την ασφάλεια σε αυτές τις περιοχές: «Συνεργαζόμαστε για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο. Προς το παρόν, η κατάσταση είναι εκρηκτική στις περιοχές αυτές. Οι σχέσεις με τη Ρωσία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας και της εξισορρόπησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημείωσε ακόμη πως «η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει μια στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία και επίσης διαθέτει οπλικά συστήματα που κατασκευάζονται από τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία. Τους υποστηρίζουμε στην κατάσταση ετοιμότητας για μάχη και θα θέλαμε να συζητήσουμε τρόπους για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας», πρόσθεσε ο Ελληνας υπουργός, σε μια αναφορά σε οπλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης, όπως οι «S-300», την υποστήριξη των οποίων θέλουν να συνεχιστεί από πλευράς της Ρωσίας.

Αργότερα, εξάλλου, το ελληνικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση ότι Καμμένος και Σόιγκου αντάλλαξαν «απόψεις σχετικά με τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων».

…όσο επιτρέπει το ΝΑΤΟ

Σε μια προσπάθεια ελιγμού απέναντι στις ρωσικές αιχμές, την ώρα που η κυβέρνηση στοιχίζεται απόλυτα στον ευρωατλαντικό άξονα σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν «παραδοσιακές σχέσεις και στον αμυντικό και στο διπλωματικό τομέα», ότι έκλεισαν φέτος 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, λέγοντας πως «αυτό σημαίνει ότι οι δύο λαοί, ανεξαρτήτως του διεθνούς περιβάλλοντος, μπορούν και συνεννοούνται». Παρέπεμψε δε στις «κοινές αξίες και ιδιαίτερα μέσα από την Ορθόδοξη πίστη», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Την ίδια ώρα, βέβαια, κάνοντας σαφές ότι τα όποια τέτοια περιθώρια είναι στενά και στενεύουν ακόμα περισσότερο όσο δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί και μορφοποιούνται τα στρατόπεδα, ο Π. Καμμένος σημείωσε ότι «στις στρατιωτικές διμερείς σχέσεις, στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες, συνεχίζουμε την υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων που κατέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και συνεργαζόμαστε στην εκπαίδευση, στην ανταλλαγή πληροφοριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης στην περιοχή μας».

Και οι δύο πλευρές, τέλος, παρέπεμψαν στην προγραμματισμένη για τις 7/12 επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα, ως συνέχιση της προσπάθειας να ανοίξει «μια καινούρια εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Κρεμλίνο, ενώ επισκέφτηκε και την έκθεση «Ημέρες “Οχι”, ελληνική αντίσταση 1940 – 45», μια πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, όπου προβάλλεται στους Μοσχοβίτες υλικό από την Ελλάδα, τα χρόνια 1940 – 1944.

«Προβλέπεται» εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ

Στο μεταξύ, την έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, όπου εδράζονται και το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EU OHQ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και άλλες εγκαταστάσεις, επισκέφτηκε χτες ο αναπ. υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας.

Ερωτηθείς εκεί για τις «διευκολύνσεις» στις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, μεταξύ άλλων και με την εγκατάσταση αμερικανικών UAV, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται σταθερά στην τροχιά των προηγούμενων, περί παροχής πλήθους υπηρεσιών υποστήριξης στα πολεμικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα: «Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, υπάρχουν αυτές οι χρήσεις και αυτή η λειτουργία. Δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε ενέργειες που βγαίνουν έξω από το πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει, δηλαδή δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε δράσεις επιχειρησιακές», συμπλήρωσε, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει την κυβέρνηση «αθώα του αίματος».

[ad_2]
Source link