Σύγκρουση Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστου Σπίρτζη για τη σύμβαση παραχώρησης του Θριασίου – GreekMoney.gr



[ad_1]

Σε μετωπική σύγκρουση Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστου Σπίρτζη, που ανέβασε τον πολιτικό υδράργυρο στα ύψη, εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση της σύμβασης παραχώρησης του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου.

Τα αίματα άναψαν όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε τον υπουργό Υποδομών για πρωτοφανή «λαμογιά» με αλλαγή των όρων του διαγωνισμού εκ των υστέρων ως προς το εφάπαξ οικονομικό αντάλλαγμα το οποίο μειώθηκε και τους όρους δόμησης, που όπως είπε δίνει στον ανάδοχο τη δυνατότητα τετραπλασιασμού των τετραγωνικών προς χτίσιμο.

«Είμαι 11 χρόνια στο Κοινοβούλιο. Τέτοια λαμογιά σε νομοσχέδιο δεν έχω ξαναδεί. Έχει γίνει ένας διαγωνισμός. Στον διαγωνισμό αυτό οι όροι προέβλεπαν 20 εκατομμύρια ντούκου και 235.000 τετραγωνικά μέτρα δυνατότητα δόμησης. Αρχικοί ενδιαφερόμενοι 33. Τελικός πλειοδότης ένας. Κι έρχεται η κυβέρνηση. Έξυπνα ο υπουργός δια νόμου φυσικά, διότι διαφορετικά θα πήγαινε κατευθείαν στον Κορυδαλλό, δεν θα πέρναγε καν από Ειδικό Δικαστήριο και κάνει 975.000 τα μέτρα και μειώνει την προκαταβολή στα 10 εκατομμύρια. Μετά από τον διαγωνισμό», σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο κ. Γεωργιάδης.

Κάλεσε, δε, τον Χρήστο Σπίρτζη να ελέγξει τους συνεργάτες του αν «κάποιος τα πήρε» και αναφερόμενος στις πληροφορίες περί Προανακριτικής Επιτροπής για την Υγεία κατέληξε προειδοποιώντας τον: «προκαταρκτική δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη υπουργούς. Αντίθετα αυτό που κάνετε σήμερα κ. Σπίρτζη να είστε σίγουρος ότι θα ελεγχθεί μέχρι κεραίας».

Ο υπουργός Υποδομών σήκωσε το γάντι, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις κατηγορίες και αποδίδοντας τις αιτιάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη σε παραπληροφόρησή του από διάφορους, διαβεβαιώνοντας ρητά ότι δεν υπήρξε ποτέ προκήρυξη διαγωνισμού με άλλους όρους παρά μόνο αυτή που κατατέθηκε στην Κομισιόν κι εγκρίθηκε από αυτή.

«Σας καταθέτω την προκήρυξη του διαγωνισμού. Έχει δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Δεν υπάρχει άλλη προκήρυξη ούτε με 20 εκατομμύρια ευρώ ούτε με άλλους όρους. Αν το βρείτε να μου το δείξετε και μένα. Από την αρχή ήταν αυτοί οι όροι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ως προς τους όρους δόμησης, δε, διέψευσε ότι υπάρχει δυνατότητα τετραπλασιασμού δόμησης, τονίζοντας ότι η σύμβαση ορίζει ξεκάθαρα ως «ταβάνι» τα 240.000 τετραγωνικά και παράλληλα ότι ο νόμος που είχε περάσει αφορούσε μόνο στο ύψος, ώστε να είναι ενιαίοι οι συντελεστές για όλα τα εμπορικά ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ και για όλα τα εμπορευματικά κέντρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιστροφής στην Κομισιόν 235 εκατομμυρίων ευρώ.

Νωρίτερα, πάντως ο κ. Σπίρτζης είχε δεχτεί πυρά κι από τον ειδικό αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του, καταγγέλλοντας «κραυγαλέο σκάνδαλο» με «δωράκια» στον παραχωρησιούχο μέσω μείωσης μεταξύ άλλων κατά 51% του οφέλους του δημοσίου κι εκτός της απόφασης του Δ.Σ της ΓΑΙΑΟΣΕ που μιλούσε για προκαταβολή 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Δριμεία κριτική άσκησε στον Α. Τσίπρα και την κυβέρνησή του ο Γ. Μανιάτης μιλώντας στη Βουλή ως εισηγητής της ΔΗΣΥ στο ν/σ για την παραχώρηση του Θριάσιου. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να μην θέλει την αξιοποίηση του Θριάσιου, αφού πρέπει να αξιοποιηθεί, γιατί αποτελεί εθνικό στόχο, η Ελλάδα να αποτελέσει έναν σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο των Βαλκανίων και όχι μόνο. «Άλλο σωστή αξιοποίηση του Θριάσιου και άλλο δωράκια κάποιων εκατομμυρίων ευρώ που εμπεριέχονται στη σύμβαση που η ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει» ξεκαθάρισε ο βουλευτής.



[ad_2]
Source link