Τίτλοι τέλους για το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» (VIDEO – ΦΩΤΟ)



[ad_1]

«Όχι μόνο μας έδειξε πόσοι πλανήτες μπορεί να υπάρχουν εκεί έξω, αλλά ταυτόχρονα έδωσε το έναυσμα για μια νέα σοβαρή και στοιχειοθετημένη έρευνα που συνεπήρε την επιστημονική κοινότητα», δήλωσε ο Τόμας Ζουρμπούχεν βοηθός διευθυντής της επιστημονικής υπηρεσίας της NASA. «Οι ανακαλύψεις του καθόρισαν εκ νέου την θέση μας στο σύμπαν», τόνισε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η NASA για την ανακοίνωση.

Η αποστολή του «Κέπλερ» ξεκίνησε το 2009. Το 2013 παρουσίασε μια μηχανική βλάβη στο σύστημα που ελέγχει τον προσανατολισμό του, όμως οι επιστήμονες κατάφεραν να το διατηρήσουν σε λειτουργία. Τώρα όμως ξέμεινε από τα καύσιμα που είναι αναγκαία για να συνεχίσει και αποφασίστηκε να «συνταξιοδοτηθεί».

Η αποστολή του «Κέπλερ» «βασίστηκε σε καινοτόμα σχέδια. Ήταν μια πολύ έξυπνη προσέγγιση σε αυτό το είδος της επιστήμης που υπηρέτησε», σημείωσε η Λέσλι Λάιβσεϊ, διευθύντρια αστρονομίας και φυσικής στο εργαστήριο JPL της NASA. «Σίγουρα υπήρξαν προκλήσεις, αλλά το Κέπλερ είχε πίσω του μια ταλαντούχα ομάδα επιστημόνων που τις υπερκέρασε», τόνισε.

«Μολονότι είναι μια λυπηρή εξέλιξη, δεν είμαστε καθόλου δυσαρεστημένοι με την απόδοση αυτής της εκπληκτικής μηχανής. Τα εννιάμισι χρόνια πτήσης του Κέπλερ ήταν χρόνος υπερδιπλάσιος από τον αρχικό στόχο», εξήγησε ο Τσάρλι Σόμπερ, μηχανικός της NASA.

Διάδοχος του «Κέπλερ» στην εξερεύνηση του διαστήματος είναι το TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) που εκτοξεύτηκε τον περασμένο Απρίλη για μια διετή αποστολή συνολικού κόστους 337 εκατομμυρίων δολαρίων.

(Πηγή: NASA, με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)

[ad_2]
Source link