Το «Parker Solar Probe» έσπασε το ρεκόρ προσέγγισης στον Ήλιο



[ad_1]

Το σκάφος «Parker Solar Probe» της NASA έφτασε στα 24 εκατ. χλμ. από την επιφάνειά του Ήλιου, σπάζοντας το ρεκόρ προσέγγισης του άστρου, που κατείχε το «Helios 2» από το 1976.

Τον Απρίλη του 1976, το γερμανο-αμερικανικό «Helios 2» είχε φθάσει σε απόσταση 42,73 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, αλλά στις 29 Οκτώβρη (στις 19.04 ώρα Ελλάδας) το «Parker Solar Probe» έσπασε αυτό το ρεκόρ, ενώ συνεχίζει ακάθεκτο να πλησιάζει ολοένα περισσότερο το μητρικό άστρο του ηλιακού μας συστήματος.

Στις 5 Νέεμβρη, το σκάφος αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά μέσα από το στέμμα του Ήλιου (την εξωτερική «ατμόσφαιρά» του), σε απόσταση περίπου 24 εκατ. χλμ. από την επιφάνειά του. Το «Parker Solar Probe» θα πραγματοποιήσει συνολικά 24 κοντινές προσεγγίσεις του Ήλιου μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, φθάνοντας τελικά το 2025 σε απόσταση μόνο 6,16 εκατ. χλμ. από την ηλιακή επιφάνεια.

Εξάλλου, στις 4.54 ώρα Ελλάδας της 30ής Οκτώβρη, όπως έκανε γνωστό η NASA, το κόστους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων «Parker Solar Probe» έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ του «Helios 2», αυτό της ταχύτητας των 246.960 χιλιομέτρων την ώρα σε σχέση με τον Ήλιο.

Το ρεκόρ αυτό δεν διαρκέσει για πολύ, καθώς όταν το «Parker» φθάσει πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο το 2025, η ισχυρή βαρύτητα του άστρου μας θα επιταχύνει το σκάφος τόσο ώστε αυτό να κινείται με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 690.000 χιλιομέτρων την ώρα. Το ρεκόρ ταχύτητας σε σχέση με τη Γη κατέχει το σκάφος «Juno» της NASA, έχοντας φθάσει τα 265.000 χιλιόμετρα την ώρα τον Ιούλη του 2016.

«Έχουν περάσει μόνο 78 μέρες από τότε που το “Parker Solar Probe” εκτοξεύθηκε και ήδη έχουμε πλησιάσει τον άστρο μας περισσότερο από κάθε άλλο διαστημικό σκάφος στην ιστορία. Είναι μια στιγμή υπερηφάνειας για την ομάδα μας, αν και παραμένουμε προσηλωμένοι στην πρώτη μας προσέγγιση του Ήλιου, η οποία θα αρχίσει στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Άντι Ντρίσμαν του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Η αποστολή έχει ως βασικό στόχο να κατανοήσουν καλύτερα οι επιστήμονες τη δομή, τη σύνθεση και τη δραστηριότητα του Ήλιου. Ένα από τα μυστήρια που αναζητά εξήγηση είναι γιατί το ηλιακό στέμμα (η εξωτερική «ατμόσφαιρα») είναι τόσο πιο καυτή σε σχέση με την ηλιακή επιφάνεια, ενώ θα περίμενε κανείς το αντίθετο, καθώς επίσης τι είναι αυτό που επιταχύνει τόσο πολύ τα φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού «ανέμου».

(Πηγή: NASA, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

[ad_2]
Source link