Υπουργείο Εξωτερικών: Η Τουρκία να ανακαλέσει την «ανεξαρτησία» του ψευδοκράτους



[ad_1]


Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την 35η επέτειο από την ανακήρυξη «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους (το 1983) μπορεί να έχει συμβολικό χαρακτήρα, ωστόσο έρχεται σε εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επισημαίνει σήμερα το γεγονός ότι αυτό το διάστημα επιχειρούν ταυτόχρονα πέντε (!) γεωτρύπανα γύρω από το νησί της Κύπρου, για λογαριασμό τεσσάρων διαφορετικών χωρών. Είναι κάτι που «δείχνει τον εξαιρετικό ενεργειακό και γεωπολιτικό ρόλο που αποκτά η νοτιοανατολική Μεσόγειος και η ίδιά μας η χώρα», σχολιάζει ο συντάκτης.

Εκτός από τη γεώτρηση στη «Δελφίνη» που ξεκινά αυτές τις ώρες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεωτρήσεις πραγματοποιούνται στο «Ζορ» για λογαριασμό της Αιγύπτου, στο «Λεβιάθαν» για λογαριασμό του Ισραήλ, ενώ προετοιμάζονται δύο γεωτρήσεις στις νότιες ακτές της Τουρκίας, σε Αττάλεια και Μερσίνα. Ακόμα μια αναμένεται να ξεκινήσει με γεωτρύπανο «αδελφό» του Stena Icemax τις επόμενες εβδομάδες, επίσης για το Ισραήλ.  

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών 

Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια από την παράνομη και μονομερή ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους, η οποία έχει διεθνώς καταδικασθεί με τις Αποφάσεις 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η θλιβερή αυτή, για τη διεθνή κοινότητα, επέτειος, υπενθυμίζει σε όλους την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συνεπεία της παράνομης  τουρκικής στρατιωτικής εισβολής, της κατοχής μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εποικισμού του.

Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις ως άνω Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτούν την ανάκληση της παράνομης και άκυρης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.  Περαιτέρω, την καλούμε να εργαστεί για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης  του Κυπριακού Ζητήματος που θα διασφαλίσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απορρέουν από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα, τασσόμενη στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα συνεχίσει να συμβάλει σταθερά και υπεύθυνα, στην αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο, η οποία μπορεί να επιτευχθεί, μόνο μέσω, του τερματισμού της κατοχής, της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της επανένωσης της Κύπρου, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 

Θεωρία Tσαβούσογλου για τα 12 μίλια και «ελληνικό λαϊκισμό»

Το μήνυμα της Αθήνας ήρθε στον απόηχο της παρέμβασης που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μέσα από συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, όπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλο ανέπτυξε μία νέα θεωρία σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, κάνοντας λόγο για «λαϊκισμό».

«Η Ελλάδα συχνά κάνει τέτοιες ανακοινώσεις για να προκαλέσει ένταση ή σε ένα λαϊκιστικό πλαίσιο…Ο λαϊκισμός για αυτούς είναι η αλήθεια και αυτό ζητείται και από την κοινή γνώμη. Στην περίπτωσή μας, οι πολίτες βασίζονται στη λογική. Είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στα (υφιστάμενα) προβλήματα (μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας). Δεν προτιμούμε την ένταση, αλλά όταν η Ελλάδα προσπαθεί να μας προκαλέσει, θα ανταποκριθούμε με τον κατάλληλο τρόπο και θα τους επιπλήξουμε. Το κοινοβούλιο μας έχει λάβει απόφαση για τα 12 ναυτικά μίλια. Και αυτό ισχύει. Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει εάν θέλει να λύσει αυτά τα ζητήματα μέσω της διπλωματίας ή αν πρέπει να τα επιλύσουμε αλλιώς», ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.



[ad_2]
Source link