Eκατό χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου: Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο | Κόσμος



[ad_1]

Εκδηλώσεις μνήμης γίνονται σήμερα παγκοσμίως για τα 100 χρόνια από την ανακωχή με την οποία τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία ήταν οι πρώτες χώρες που τίμησαν σήμερα τους 150.000 νεκρούς τους στον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918.

Πολλοί άνθρωποι μετείχαν σε εκδήλωση που έγινε στο Νέο Δελχί στη μνήμη των Ινδών που έπεσαν στο μέτωπο.

«Ήταν ένας πόλεμος στον οποίο η Ινδία δεν εμπλεκόταν άμεσα και όμως στρατιώτες μας πολέμησαν παντού μόνον για το μέλλον της ειρήνης», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο αυτή γίνονται την ώρα που η Ινδία, η οποία ήταν τότε βρετανική αποικία, επιδιώκει μεγαλύτερη αναγνώριση της συμβολής της στον συμμαχικό στρατό. Συνολικά 1,3 εκατομμύρια Ινδοί στρατιωτικοί είχαν καταταγεί κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και 74.000 είχαν χάσει τη ζωή τους.

Στην Αυστραλία τελετή έγινε στο Εθνικό Μνημείο για τον Πόλεμο στην Καμπέρα, όπου ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μίλησε για τις θυσίες των συμπατριωτών του, ενώ στην Αδελαΐδα αεροπλάνο έριξε χιλιάδες χάρτινες κόκκινες παπαρούνες. Στη Νέα Ζηλανδία επίσης τηρήθηκε στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον σιγή δύο λεπτών στη μνήμη των θυμάτων και ακολούθησαν κανονιοβολισμοί.

Η κύρια τελετή στην Ευρώπη θα γίνει στο Παρίσι, παρουσία περίπου 70 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα.

Στο Παρίσι βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας στις εκδηλώσεις στην Καμπέρα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σημείωσε ότι πρέπει «να αντλήσουμε τα διδάγματα από το παρελθόν ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές των ημερών μας, για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές».

Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο «έδωσαν το “σήμερα” το δικό τους για το “αύριο” το δικό μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμπέρα.

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό, εκ των οποίων περισσότεροι από 300.000 είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Περίπου 62.000 σκοτώθηκαν, ενώ τότε η Αυστραλία είχε μόλις 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες του αυστραλιανού και νεοζηλανδικού σώματος στρατού έχασαν τη ζωή τους στην Μάχη της Καλλίπολης στην Τουρκία, στην οποία ηττήθηκαν οι Σύμμαχοι.

Στη Νέα Ζηλανδία, οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τήρηση δύο λεπτών σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με 100 κανονιοβολισμούς στη Θάλασσα του Ουέλινγκτον, την ώρα που σε όλη τη χώρα ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών και οι άνθρωποι χτυπούσαν πανηγυρίζοντας τις κόρνες των αυτοκινήτων τους.

«Οι καμπάνες και όλοι αυτοί οι ήχοι θυμίζουν την χαρά και την ελπίδα που κατέκλυσε τη Νέα Ζηλανδία όταν ανακοινώθηκε η είδηση για την ανακωχή», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άντερν σε ομιλία της στο Εθνικό Μνημείο για τον πόλεμο στο Ουέλινγκτον.

Αργότερα σήμερα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην Ευρώπη, όπου περίπου 70 ηγέτες από όλον τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα παρευρεθούν στο Παρίσι στις εκδηλώσεις μνήμης που έχουν διοργανωθεί.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ηγηθεί του κυρίου γεγονότος για τα 100 χρόνια από την ανακωχή, που θα είναι μια σεμνή τελετή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Παρίσι.

Το απόγευμα ο πρόεδρος Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα παραστούν επίσης στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη. Σε αυτό θα μετάσχουν πολλοί άλλοι ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται το απόγευμα να απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,BBC



[ad_2]
Source link