[ad_1]
Εμράχ Σ. Τσαούς SciTech, ΚΟΣΜΟΣ
Πολλές από τις θεωρίες της γενικής και της ειδικής σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά κάποιες παραμένουν ακόμη υπό διερεύνηση για την ορθότητα τους. Μια από τις θεωρίες για τις οποίες αναζητούνταν αποδείξεις ήταν η αυτή που αφορά την κίνηση των άστρων όταν αυτά βρίσκονται υπό την βαρυτική επίδραση γιγάντιων μελανών οπών. Διεθνής ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η θεωρία του Αϊνστάιν είναι ορθή.
Στην καρδιά του γαλαξία μας υπάρχει μια τεράστια μαύρη τρύπα, ο Τοξότης Α *. Πρόκειται για μια μελανή οπή με διάμετρο που εκτιμάται ότι είναι περίπου 45 εκατ. χλμ και μάζα περίπου 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από την μάζα του Ηλιου.
Κοντά στον Τοξότη Α * βρίσκεται ένα άστρο, το S2, το οποίο διεθνής ομάδα επιστημόνων παρατηρούσε τα τελευταία 16 έτη μελετώντας την συμπεριφορά του. Πριν από δύο μήνες το άστρο πλησίασε κατά την τροχιά του κίνηση στο κοντινότερο σημείο της με την μαύρη τρύπα και οι επιστήμονες είχαν στρέψει εκεί το πολύ ισχυρό τηλεσκόπιο VLT που βρίσκεται στην Χιλή. Οι ερευνητές είδαν το άστρο καθώς πλησίασε πολύ κοντά στην μαύρη τρύπα να αναπτύσσει απότομα πολύ μεγάλες ταχύτητες φαινόμενο που είχε προτείνει ο Αϊνστάιν στην θεωρία της γενικής σχετικότητας. Στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Astronomy & Astrophysics" οι ερευνητές αναφέρουν ότι το άστρο ανέπτυξε ταχύτητες 8 χιλιάδων χλμ / δευτερόλεπτο.
"Προετοιμαζόμασταν για αυτό το γεγονός εδώ και πολλά χρόνια αφού ήταν μια μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουμε κάποιο φαινόμενο της γενικής σχετικότητας" δηλώνει ο Ράινχαρντ Γκένζελ του τμήματος Εξωγήινης Φυσικής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στην Γερμανία. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί το άστρο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 26 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είναι αχνό (δεν έχει ιδιαίτερη λαμπρότητα) και καθώς πλησίαζε τον Τοξότη Α * εισήλθε σε ένα νέφος κοσμικής ύλης (σκόνη, αέρια κ.α) κάνοντας όπως είναι ευνόητο πολύ δύσκολο το έργο των ερευνητών
Τελειόφοιτος Πολιτικής Επιστήμης
Πρόεδρος Ομίλου Νέων Φοιτητών Κρήτης
Συνυπεύθυνος Νεολαίας Κάλχαντος
Κοινοποιήστε.
Also Check
reader.gr Η ανθρωπότητα για το 2018 κατανάλωσε σε 212 μέρες τους φυσικούς πόρους που θα …
[ad_2]
Source link