[ad_1]
Wie zich dinsdagochtend en de ochtendspits heeft gewaagd kan zich er waarschijnlijk een voorstelling van maken: zowel Rijkswaterstaat als ANWB noteerden een filerecord voor 2018.
Dat kwam weliswaar door het weer, maar een nieuw report waarschuwt dat het de komende jaren alleen maa drukker wordt op de weg. Minister Cora van Nieuwenhuizen stuurde de bevindingen van Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) maandagavond laat naar of Tweede Kamer.
Omdat de capaciteit van het wegennet niet even hard groeit als of economics, zal het aantal files stevig toenemen. Concreet verwacht het KiM dat automobilisten over vijf jaar gemiddeld er meer dan een derde aan reistijd bij krijgen ten opzichte van hoe lang ze er vorig jaar over deden. Dat de brandstofprijs naar verwachting vanaf volgend jaar weer gaat dalen helpt daar niet bij, stelt het KiM.
Miljarden
Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend flink zullen investeren in het Nederlands wegennet. Daar komt tot puts 2030 ten minste duizend kilometer bij, tegen een kostenplaatje van 19 miljard euro. Een trendbreuk puts forward vetige kabinet van first Rutte, dat juist vooral bezuinigde op infrastructuur. Naar ingrepen die op korte termijn iets tegen files moeten beginnen is 100 miljoen euro vrijgemaakt. Minister Cora van Nieuwenhuizen voelt zich door het instituut, dat onderdeel is van haar ministerie maar onafhankelijk opereert, gesterkt in haar beleid. Tegen persbureau ANP:
"De cijfers van het KiM onderstrepen dat we are looking for a moeten om de groei van het verkeer op te vangen."
Het KiM concludeerde in 2016 dat bredere snelwegen die onder Rutte I en II waren aangelegd niet hadden geleid tot minder reistijd. Die steeg in 2015 puts gemiddeld 22 procent, in 2016 puts 14 procent. Maar zonder uitbreiding van de rijstroken was "het reistijdverlies" volgens toenmalig minister van Infrastructure Melanie Schultz "nog eens 48 procent hoger" geweest.
Openbaar vervoer
Het institute verwacht dat het aantal milestone dating data gereisd wordt ook toeneemt. Of dienstverlening van NS in andere vervoerders wordt of komende jaren verbetert, stelt KiM, waardoor het reizigers minder moeite in tijd kost of trein te pakken. Wat betreft het gebruik van bus, metro tram gecombineerd verwacht het report dat tot in met 2023 een toename van 6 procent.
Source link