TEST: Google Home Mini | Lyd & Bilde



[ad_1]

Noen dager med Googles nye, stemmestyrte høyttalere har påvirket hele husholdningen, og jeg tror jeg har ødelagt vår to og et halvt år gamle datter. Hun har nemlig hengt seg helt opp: “Hejgugu! Hejgugu!” Jeg burde skjønt at “Hey, Google!” ville smitte over, da vi ennå ikke har klart å venne henne av med å gå rundt å uttale “YouTube” inn i hver opptrekker og sprittusj hun finner. Dette som følge av farens stadige bruk av mikrofonen i Apple TV-ens fjernkontroll til å bytte kanal.

Smarthøyttalerne kommer

Høyttalere man kan snakke til er siste skrik, ettersom verken trådløse høyttalere eller multiromshøyttalerne er noe nytt lenger. Stemmestyring kan virke som en desperat markedsføringsgimmick i forsøk på å få oss til å kjøpe flere høyttalere i et overmettet marked. Ikke så fort. For, selv om de selvsagt spiller musikk, mener mange at fremtidens smarthjem er avhengig av dem.

Den nyeste spådommen er at smarthøyttalerne kommer til å overta som hjemmets diktatorer, ved at man kan kommandere dem til å spille musikk, skru på TV-en, dimme lyset og kommandere husholdningsroboten til å hente en kald øl fra skapet. Dette kan være det manglende leddet som får alle våre smarte, internettilkoblede dingser i hjemmet til å fungere sammen i praksis.

Roboten Aeolus kan gjøre rent, men også hente det du ønsker fra kjøleskapet. Foto: Aeolus Robotics

Først på norsk

Amazon var først på markedet med sin Alexa-baserte smarthøyttaler Echo. Apple har sin HomePod, men Google har den første smarthøyttaleren som snakker norsk. Google Home, som høyttalerserien heter, fungerer med Google Assistant i bunnen, og i tillegg til å spille musikk blir dette fort vår digitale assistent i hverdagen. Venn deg til at “Hey, Google” og “OK, Google” (begge iverksetter systemet på samme måte) blir del av dagligtalen: “Hey, Google, legg til våtservietter i handlelisten.” “OK, Google, sett lydnivå til 40 prosent.” “Hey, Google, hvor lenge skal poteter koke?” “OK, Google, demp lyset på loftet”.

Størst på “big data”

Av alle produsenter er kanskje ingen som har Googles forutsetninger for å lykkes med stemmestyring. Ingen i verden har samlet inn samme mengde stordata av sine brukere og verden rundt dem. På grunn av alle vårt liv på internett vet selskapet mer enn noen andre om våre digitale vaner, blant annet ut ifra hva vi søker etter og handler på nettet. Og med Google Maps vet Google hvor man er til enhver tid.

Farvel til personvern?

Takket være kunstig intelligens og “deep learning” kan man ta ulike data om folk som i utgangspunktet ser tilfeldig ut, og sette dem sammen i mønster og kartlegge vanene våre og se et system vi ikke engang selv visste var der. Mennesker er vanedyr, og dermed mye mer forutsigbare enn vi tror selv. Dermed kan assistenten skjønne hva du ønsker, selv om den kanskje ikke har hele ordforrådet intakt. Fordi den gjenkjenner “trigger-ord”. Og, ja, jo mer du deler om deg selv til Google, desto bedre vil Google Home fungere for deg. Nå skal ikke dette være en artikkel om personvern, det får bli en annen sak. Men at smarte høyttalere gjør balansen mellom brukervennlighet og personvern enda mer hårfin, det er helt sikkert.

Lav pris

En stor fordel med Google Home er prisen. Når det kommer til hjemmeautomasjon og multiromslyd kan pengene fort fly av sted. Et styringssystem av typen Crestron eller Control4 kan koste opp mot 50.000 kroner, før du i det hele tatt har lagt til noen produkter å styre. En typisk multiromshøyttaler starter på 1.500 kroner, og et fullt multiromsoppsett kan bli så dyrt du bare ønsker.

Inngangsbilletten til Googles stemmestyrte Home-system koster derimot bare 600 kroner. Da får du en puckformet Home Mini, som har nøyaktig samme funksjonalitet som den større Home-høyttaleren, til 1.500 kroner. Eneste forskjell er størrelsen og lyden, hvor den større høyttaleren har mer bass. Til sammenligning koster Apple HomePod rundt 4.500 kroner (ikke offisielt i Norge ennå), og en Sonos One, som støtter både Apple og Amazon og med planer om Google Assistant, koster 2.000 kroner. Og pris blir vesentlig, for med mindre du bor i en knøttliten hybelleilighet holder det ikke med én høyttaler.

Google Home
Google Helle Skjervold og Edward Kenney fra Google viser stolt frem Home og Home Mini smarthøyttalere. Foto: Geir Gråbein Nordby

Flere rom

Undertegnede bor i et hus på tre etasjer, som betyr at jeg ønsker flere Google-høyttalere. For eksempel en i TV-stua, en på kjøkkenet og en i dagligstua. Derfor kan det synes fornuftig å investere i flere Home Mini-er, i stedet for den større Home. Så kan jeg jo alltids få systemet til å sende lyden videre til Chromecast-dongelen tilkoblet mitt fullvoksne stereoanlegg.

Jeg fikk låne både en Home og en Home Mini på visning hos Google, i tillegg til at jeg hadde en Home Mini fra før. En til hver etasje er kjekt, spesielt siden høyttalerne ikke går på batteri og dermed er å anse som stasjonære. En startpakke med Philips Hue smartlys fikk jeg også låne, og på lån fra Netgear har jeg et Arlo overvåkningskamera, som jeg endelig har fått koblet opp. Dette støttes også av Google Home.

 

Hjemmemenyen i den nye Google Home-appen er ryddig og ordentlid. Foto: Skjermbilde fra iPhone X

Enkel tilkobling

Å koble opp systemet er enkelt. Du laster ned Google Home-appen, og legger til høyttalere og andre kompatible enheter der. Sett opp et hjem, og legg deretter passende produkter til hvert sitt rom. Home-appen har akkurat blitt helt ny, og mye mer oversiktlig enn tidligere.

Navn på produktene er viktig

Jeg lærte raskt at hvilket navn man gir produktene i appen har betydning for hvor naturlig stemmestyringen blir. TV-en jeg først kalte “TV loft”, ble fort endret til “TV-en på loftet”, så jeg kunne si: “OK, Google, skru på TV-en på loftet.” Likeledes, “Hey, Google, demp lyset på soverommet”, forutsetter at lampen heter nettopp “Lyset på soverommet” i appen, og ikke “Soverom lys”.

 

Den nye Google Home-appen gir meget god oversikt over de ulike rommene. Foto: Skjermbilde fra iPhone X

Enkelt å komme i gang

Når alt er koblet opp, er det ingen problematisk sak å styre med stemmen. Du kan koble til inntil seks ulike brukere, og Google vil kjenne igjen stemmene. Med én kalibrert bruker kan fortsatt hvem som helst snakke til høyttaleren, den vil da hele tiden ha den personens grunninnstillinger og vaner i minnet.

Hey, Google, god morgen!

I appen kan man lage ulike rutiner, så man for eksempel kan si: “OK, Google, gi meg Netflix”, så kommer TV-en på, samtidig som lyset dimmes.” I skrivende stund funker ikke dette i den norske versjonen av appen. Derimot ligger det innbakt en morgenrutine, hvor man ved å si: “God morgen” får vite klokkeslettet og været akkurat nå, og dessuten en kort gjennomgang av dagens nyheter. Dette fantes ikke på norsk, så jeg brukte amerikanske CNN, som funket fint. Men TV2 skal være på plass med sin nyhetstjeneste innen lansering den 24. oktober.

Man kan spørre Google om man har noen kommende reiser, og assistenten leser for eksempel opp hvilket fly du skal med til hvilken tid. Det finnes et vell av praktiske funksjoner.

 

Smartbelysning som Philips Hue kan styres med Google Home. Foto: Geir Gråbein Nordby

OK, Google, spill musikk

Man kan velge foretrukket musikktjeneste, mellom YouTube Musikk, Google Play Music og Spotify. Jeg har valgt Spotify, så når jeg sier: “Hey, Google, spill musikk”, er det denne som åpnes. Jeg kan spørre etter artister og låter, og dessuten artistradio tilhørende en artist jeg ønsker. Men jeg fikk ikke til å få opp min anbefalte “Daily Mix”, med musikk Spotify ønsker at jeg skal høre. Igjen, dette vil nok bli bedre. Jeg savner imidlertid støtte for Tidal, samtidig tenker jeg at algoritmebaserte tjenester som Spotify fungerer bedre med slike digitale assistenter.

Klare stemmer

Lydkvaliteten på musikk er ikke all verden, men jeg merker meg den meget klare lyden i stemmeregisteret. Høyttaleren er klokkeren på tale, som er en forutsetning, og dette kommer også musikk til gode. Gitarer låter krispt og fint, og sangstemmer kommer klart ut. Den har slettes ikke samme fylde i bassen som den større Google Home-høyttaleren, og heller ikke samme evne til å spille kraftfullt og dynamisk (hvis man kan påstå den større høyttaleren gjør dette). Men lyden for øvrig er faktisk klarere gjennom Mini-en. Derfor foretrekker jeg denne i daglig bruk, siden den ikke har den svulstige brystklangen i stemmer som storebroren. Og da ville jeg mye heller hatt fem Home Mini, enn to Home.

Det er ikke alltid det går som det skal. Video: Geir Gråbein Nordby

Meget god, men ikke feilfri

Google Home fungerer bedre enn noen andre stemmestyrte systemer jeg har prøvd, inkludert Siri som jeg som iPhone-bruker har daglige krangler med.

Google-assistenten har slettes ikke perfekt ordforråd, og det var ikke rent sjeldent at jeg følte meg som mannen i Rema 1000-reklamen som står ute i regnværet, utelåst av sitt eget smarthjem. “Ok, google, sett lyset på loftet til laveste intensitet.” “Beklager, jeg skjønner ikke hva du mener,” var en gjenganger. “Ok, Google, sett ned lysstyrken til null.” “Greit, setter fargen på lyset til blue.” Og jeg fikk det mest porno blålyset jeg har vært borti. Til slutt lærte jeg at jeg måtte si: “Ok, Google, demp lyset på loftet til én prosent”. Men hun lærer stadig, så dette vil bare bli bedre.

Et annet problem var at jeg aldri fikk Arlo-kameraet opp på TV-en, men måtte se det i appen. Dette skal funke, ved å si: “Ok, Google, vis Verandaen (som er navnet på kameraet mitt) på TV-en på loftet.” Uansett hvordan jeg ordla meg, fikk jeg opp en YouTube-snutt som het Verandaen! Google-assistenten favoriserer nemlig YouTube foran andre tjenester, som kan bli problematisk. Også her venter jeg bedring.

Det finnes et vell av tredjepartsprodukter som støttes av Google Home, og blant dem er Harmony-fjernkontrollene. I teorien bør man dermed kunne styre en Apple TV med Google Home. Dessverre funker ikke dette i Norge for øyeblikket.

Google Home vil heller vise YouTube enn overvåkningskameraet. Video: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Ved lanseringstidspunktet for den norskspråklig Google-assistenten fungerer Google Home-systemet godt, og Mini-høyttaleren er den store stjernen. Den gjør alt den større Home-høyttaleren gjør, og det med klarere lyd på tale. Her har man nemlig ikke tvunget ut ekstra bass, fordi man ikke regner med den skal brukes til musikk i samme grad. Den kan selvsagt fint spille musikk, og gir en lydkvalitet i klasse med en helt grei, bærbar Bluetooth-høyttaler.

Det er som en daglig assistent at den briljerer. Legg til varer i handlelisten til neste gang du skal i butikken, få oversikt over kommende reiser, spør om trafikken på vei til jobb, og få nyhetene opplest. Styr TV, smartbelysning, overvåkningskameraer og mye annet. Du skal også kunne bruke den til å shoppe med, men i Norge får man ikke lagt til et betalingskort. Uansett, Android-brukere vil få mest glede ut av assistenten, da telefonen og høyttaleren blir en forlengelse av hverandre. Assistenten funker også med iPhone, men langt fra like sømløst.

Assistenten er langt fra feilfri, men på lanseringstidspunktet er den god nok til at vi spår Google Home en strålende fremtid. Selve talestyringen vil man ikke alltid bruke, men du verden så kjekt det er å kunne bruke kjeften når man har hendene fulle!

Digitalt personvern blir garantert et tema, men vi er overbevist om at fremtiden vil inkludere digitale assistenter, og det er vanskelig å se hvem som skal slå Google.

 

*NB! Karakteren er satt etter hvordan produktet fungerer i dag, og kan forandre seg etter hvert som Google Home blir bedre og mer sømløst.

** Angående støtte for Logitech Harmony og rutiner fikk vi dette svaret fra Google:

“So – it turns out Google Home support for Logitec Harmony is only available in English at this point, I will follow up with you if this changes in the future. Sorry if we created any confusion on this point on Friday, I’ve looked into it properly since.

Also, regarding ‘routines’ this is a feature which is currently available in English, but not in Norwegian as of launch date. I will let you know once it becomes available in Norwegian as well.”

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.



[ad_2]
Source link