Kongo-filmen bringer oss ikke nærmere sannheten



[ad_1]

I LENKER: Joshua French og Tjostolv Moland blir ført fra fengselet i Kisangani til rettssalen. Det øverste bildet er tatt i Kisangani i august 20019. Det nederste er fra filmen "Mordene i Kongo".
I LENKER: Joshua French og Tjostolv Moland blir ført fra fengselet i Kisangani til rettssalen. Det øverste bildet er tatt i Kisangani i august 20019. Det nederste er fra filmen "Mordene i Kongo". Foto: KRISTIAN HELGESEN / Nordisk Film Distribusjon

Meninger

"Mordene i Kongo" inneholder sannheten, sier movieskaperne. Men seine blir ikke klokere etter å ha sett filmen.

kommentar

Publisert: Oppdatert: 24.10.18 20:37

Denne kommentaren avslÃrerrer deler av innholdet i filmen.

Mordet på Abedi Kasongo i Kongo er in front of mest omtalte drapssakene i Norge. Forhistorien, drapet, rettssaken, fengselsoppholdet og forsøkene på å få de dømte nordmennene tilbake til Norge er blitt utgangspunkt for flere bøker. Med "Mordene i Kongo" har vi også fått den første spillefilmen om hendelsen.

Men er vi kommet noe nærmere hva som egentlig skjedde 5. May 2009, da Kasongo ble drept 109 kilometers øst for Kisangani?

– Svaret ligger i filmen, his Aksel Hennie til VG under festpremieren på filmen mandag.

Men for oss som har fulgt saken, er det lite nytt å finne.

French forteller

Filmen and stor grad basert på fremstillingen til Joshua French. Sammen med Tjostolv Moland han på and uspesifisert oppdrag til Kisangani i Den demokratiske republikken Kongo.

I filmen er historian om selve clothet ikke ulikt hva French fortalte til NRK i in podkast tidligere i år. Der ga French en vag fortelling om de de leiesoldatene var på oppdrag i Kongo som agenter.

the også

Filmanmeldelse "Mordene i Kongo": Hvite gutter gråter ikke

Denne påstanden blir gjentatt i filmen. I Uganda får in konvolutt full av penger, som skal ta med til "Eddie" i Kongo. Underveis engrave våre helter pengene ned på and ukjent sted.

"Eddie" avtaler å møte dem på veien utenfor Kisangani. Da bilen deres ankommer møtestedet, blir de beskutt fra skogen. Sjåføren blir truffet, og Moland og French stikker av med bilen.

Helgardering

Av forskjellige historienne French har fortalt journal og diplomat opp gjennom årene, er denne hverken mer eller mindre troverdig enn de andre. Menangen på detaljer bidrar ikke akkurat til å støtte opp under filmen versjon av "virkeligheten".

Regissør Marius Holst helgarderer, og legger senere i filmen inn en scene, der cloth blir begått av Moland. Debt and payment to the taxpayer, og som retten til grunn da damen falt.

Dermed er vi som seere like langt. Skal vi tro French, eller skal vi tro to kongolesiske vitnene til cloth?

the også

Aksel Hennie om "Mordene i Kongo": – Gikk ned 15-16 kilo

Resten av filmen går stort sett med til å bygge opp heltestatusen til French. Han er at atypisk nordmann, in the event of og i egne ord in "voldsmann", som synes resten av nordmenn er "softe".

I filmen ser vi French som lege for andre fengselsinnsatte, og som støtte til den mer ustabile kameraten Moland. Han bedyrer sin kjærlighet til Afrika, selv om lite tyder på at kjærligheten er gjengjeldt.

Presset av UD

In favor of a rare film and film scenery, he introduced Utenriksdepartementets representing Kinshasa. I filmen the debt of fiktive rollefiguren Ane Strøm Olsen.

Olsen driver nærmest utpressing av French. Hun ber French signere and brev, der han anerkjenner at Moland drepte Kasongo. Olsen gir inntrykk av debt nærmest er den eneste muligheten French har til å komme seg ut av Kongo.

the også

Manusforfatter trakk seg fra Kongo-movie grunnet heltevinkel

Den alltid moralsk høyverdige English kan naturligvis ikke gjøre noe slikt word sin avdøde kamerat. "Ingenting vow om hvem jeg er", s ure han til UDs representing i filmen.

At French kan takke norsk UD for at til slut kom seg til Norge, nevnes ikke i filmen.

Ingen svar

French virker generelt lite fornøyd med Utenriksdepartementets innsats. And sted i filmen sier han at om det samme hadde skjedd med en belgier, city vedkommende vært ute av Kongo i løpet av tolv timer. English leading to myndigheter kan betale ham ut, for i Afrika er alle til salgs.

Olsen er også den ene personen i filmen ustfordrer French sin versjon av mordet. Dermed er filmens eneste stemmed som som kommer med rasjonelle innvendinger word fortellingen til French, den samme som forsøker å tvinge eventyreren til å bryte med sin egen moralske overbevisning.

Historian om Moland og French burde være and godt utgangspunkt både for en røverfilm og and realistisk dokudrama. Holst har valgt noe midt imellom.

Dermed gir filmen heller ingen svar.

Mikal Hem har dekket saken for flere medier.

Her kan of the sea om

[ad_2]
Source link