[ad_1]
Denne uken var mange av landets fremste boligeksperter samlet under Norges Eiendomsmeglerforbunds konferanse om boligmarkedet. Blant økonomene som la frem prognoser for boligmarkedet, var det én som skilte seg ut.
– Dagens boligmarked er det farligste jeg har sett i mitt liv, slo Eika Gruppens sjeføkonom fast fra scenen.
«Svaret er befolkning»
At Andreassen er den økonomen i Norge som er mest pessimistisk i sine boligprisprognoser, ble ekstra tydelig da Andreassen entret scenen like etter sentralbanksjef Øystein Olsen. Til tross for at Olsen er tydelig på at boligmarkedet er en sårbarhet for norsk økonomi, er han optimist.
Norges Bank spår nemlig en «myk landing» for boligmarkedet og en moderat prisvekst i årene fremover. Det samme gjør Statistisk sentralbyrå, og alle de største meglerhusene.
Andreassen er klokkeklar på at han ikke har særlig tro på prognosene til sentralbanken. For det første tror han ikke renten kommer til å bli satt opp fremover, slik Norges Bank sier. For det andre er han overbevist om at boligprisene kommer til å falle – dramatisk.
– Hvorfor er jeg helt overbevist om at alle andre tar feil? Jeg er ikke spesielt intelligent eller høyt utdannet. Svaret er befolkning, sa Andreassen, før han påpekte at fødselsratene i Norge i likhet med resten av Europa er fallende.
– Uten innvandring stopper Norge opp, fortsatte han.
Tror vi bygger for mye
Andreassen har ikke noe klart svar på når boligprisene kommer til å begynne å falle. Som han selv sier, er han ikke så opptatt av hva boligprisene eller renten kommer til å være om noen måneder. Sjeføkonomen er mer opptatt av de lange linjene.
Likevel, i sitt siste blogginnlegg skriver han at boligprisene trolig vil falle i november og desember, i takt med den vanlige prisutviklingen i disse månedene. Størst usikkerhet er det rundt utviklingen i januar, som pleier å være årets sterkeste måned for boligprisene.
– Det vil være et sjokk om nedgangen i boligprisene fortsetter også denne måneden. Et negativt sjokk i januar kan lamme kjøpsinteressen i flere måneder fremover, skriver Andreassen.
Han mener det bygges for mye sammenlignet med den lave befolkningsveksten. Han viser til at igangsettingen av nye boliger økte i tredje kvartal til en årlig vekst på 33.000 boliger. Samtidig er befolkningsveksten på vei nedover.
Spår boligkrakk
I tillegg står innvandrere for en stor del av befolkningsveksten, og Andreassen påpeker at disse vil bo billigere og trangere enn nordmenn flest. Sjeføkonomen mener det er mer enn nok boliger for salg allerede, og tror flere rentehevinger fra Norges Bank vil bli spikeren i kisten.
– Skulle Norges Bank være skjødesløse nok til å heve rentene videre vil trolig det som ser ut som å bli en langvarig mild korreksjon i boligprisene, og en kraftig nedgang i igangsettingen etter hvert som Norge får nok usolgte boliger, kunne bli et regelrett krakk i boligmarkedene våre, skriver han.
Andreassen er ikke bare pessimistisk på vegne av boligmarkedet, men også når det gjelder den økonomiske utviklingen i hele den vestlige verden. Dette mener han også henger sammen med lavere befolkningsvekst.
Sjeføkonomen mener konjunkturoppgangen i Europa i alle praktiske formål er over, og at rentene derfor ikke vil komme oppover hverken på kontinentet eller hjemme i Norge.
Flere deler renteskeptisk
Til tross for at det er få som deler spådommene til Andreassen om boligmarkedet, er det flere som er skeptiske til at Norges Bank skal sette opp renten seks ganger i løpet av de neste tre årene, slik de har spådd.
Handelsbanken la frem sin konjunkturrapport denne uken, og der spår de kun to rentehevinger til fra sentralbanken. Sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse spår fire rentehevinger i samme periode.
Benedictow gikk denne uken ut med en spådom om at norske boliger vil være mindre verdt i 2022 enn nå, målt i realpriser.
– Dette innebærer faktisk at vi venter en realprisnedgang på 2,6 prosent for landet og 0,1 prosent for Oslo, sa Benedictow til DN.
Med en årlig vekst på én prosent de neste årene, er Benedictow likevel langt fra å spå et krakk, eller i det hele tatt et nominelt prisfall.
Samtidig trekker han frem flere av de samme negative faktorene som Andreassen, nemlig mange nye boliger, lavere befolkningsvekst og økt rente. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Source link