IEA frykter CO2-vekst til 2040: – En stor kollektiv fiasko – Det internasjonale energibyrået – Energi



[ad_1]


Verden gjør store fremskritt innen fornybar energi og effektivisering, men det er ikke nok.

Det viser den ferskeste utgaven av rapporten World Energy Outlook fra Det internasjonale energibyrået (IEA), som omtales som en slags «bibel» for forbrukere og produsenter av energi.

Det Paris-baserte byrået er etablert av OECD-landene for å sikre samarbeid i energipolitikken, og nå advarer det nok en gang mot å fortsette dagens trender innen fossil energibruk og CO2-utslipp.

Rapporten har som vanlig tre scenarioer, hvor det mest sentrale er «New policies», som baserer seg på noen forbedringer innen både klimapolitikk og teknologi, men hvor fossilbruken og CO2-utslippene likevel fortsetter å øke.

– «New policies»-scenarioet fører CO2-utslippene på en sakte oppadgående trend til 2040, en bane som er langt fra det vitenskapen sier trengs for å håndtere klimaendringene, skriver IEA.

– Den anslåtte utslippstrenden representerer en stor kollektiv fiasko i å håndtere de miljømessige konsekvensene av energibruk, skriver energibyrået.

Tre alternative scenarioer

Det at klimamålene ikke nås trenger ikke å bli fasiten. Dette er det IEA anslår vil skje hvis verden ikke gjør tilstrekkelige grep for å energieffektivisere, få ned bruken av fossil energi, ta i bruk bedre renseteknologi og få opp andelen fornybar energi.

IEA har også et scenario kalt «Bærekraftig utvikling» hvor klimatiltakene er mer drastiske. Her strammes politikken til for å nå de ambisiøse målene fra Paris-avtalen om å begrense global oppvarming til godt under to grader fra førindustrielt nivå.

I dette scenarioet faller blant annet forbruket av kull, olje og gass, mens fornybar energi og kjernekraft øker svært mye. Men det blir meget krevende å nå klimamålene, ifølge byrået.

– Scenarioet viser tydelig at det å nå disse målene ville kreve en omfattende omstilling av energisektoren, skriver IEA.

I tillegg presenterer IEA det enda dystrere «Current policies»-scenarioet, hvor dagens politikk ikke endres nevneverdig og hvor utslipp og fossilbruk øker enda mer enn i «New Policies» – en advarsel om farene verden står overfor hvis den ikke endrer kurs.

Stor forskjell i utslippene

Forskjellen på de tre scenarioene er store, spesielt knyttet til hvor mye fossil energi verden vil bruke, og dermed hvor store CO2-utslippene blir (se tallene i en egen faktaboks i bunnen av saken).

I det mest klimavennlige scenarioet faller CO2-utslippene fra dagens 32 milliarder tonn til 17,6 milliarder tonn i 2040, mens de øker til 42,5 milliarder tonn i 2040 i det mest klimapessimistiske scenarioet.

I «New policies»-scenarioet legger IEA opp til at de ulike landene vil nå målene de meldte inn i forbindelse med Paris-avtalen i 2015, men dette vil ikke være nok til å stanse oppgangen i klimautslipp.

Ifølge rapporten vil en trend som i det sentrale «New policies»-scenarioet føre verden på en kurs til en gjennomsnittstemperatur som er 2,7 grader Celsius høyere i år 2100 enn i førindustriell tid.

Skal klimautslippene gå ned må det hardere lut til, som i det mest klimaoptimistiske scenarioet. Der er temperaturøkningen på 1,7 til 1,8 grader Celsius i år 2100.

[ad_2]
Source link