Apple bekrefter at Macbooken vil kunne slutte å fungere om du reparerer selv



[ad_1]

I oktober skrev både Motherboard og MacRumors at nye Apple-maskiner utstyrt med den såkalte T2-brikken har store restriksjoner på hvem som kan reparere hva innvendig. 

Det inkluderer blant annet fjorårets iMac Pro og årets Macbook Pro-maskiner, Macbook Air og Mac mini. 

Etter reparasjoner må nemlig autoriserte Apple-verksteder kjøre et diagnoseverktøy, AST 2 System Configuration Suite, før maskinen vil fungere med visse nye deler ombord. Denne snakker med Apples servere og sjekker ytelse og kompatibilitet for de nye delene. 

Det gjør at det i praksis bare er Apple selv og såkalte Apple-autoriserte verksteder som kan utføre reparasjoner på viktige deler som hovedkort og Touch ID-sensor. 

Apple bekrefter 

Apple har så langt ikke uttalt seg om dette, men bekrefter nå overfor The Verge at opplysningene stemmer. De vil imidlertid ikke fortelle hvilke reparasjoner som påvirkes eller hvilke enheter det gjelder, men sier at «en stor majoritet» av reparasjoner kan gjøres uten verktøyet. 

Reparasjonsnettstedet iFixit skrev i en bloggpost nylig at de hadde vært i stand til å bytte både skjermer og hovedkort mellom en splitter ny 2018 Macbook Pro 13-tommer og en enhet de hadde tatt fra hverandre i sommer. 

Det fungerte helt fint, noe som fikk dem til å konkludere med at Apples «kill switch» foreløpig ikke var aktivert. 

Nettstedet spekulerer i at diagnoseprogramvaren er en mekanisme for å sjekke at tredjepartsverksteder bruker riktige komponenter i stedet for billige kopier. Eventuelt at Apple rett og slett ønsker mer kontroll over hvordan Mac-maskiner blir  reparert og hvor mye det skal koste. 

Apples T2-brikke er en spesiallagd brikke som snakker sammen med andre kontrollere i Apples maskiner og gir tilgang til ny funksjonalitet. Den gir blant annet tilgang til Secure Boot, som sikrer at det er et verifisert operativsystem som kjører når du starter opp maskinen. Den gjør også at maskinen kan lytte etter «Hey Siri»-kommandoer, i tillegg til å forbedre bildebehandlingen fra Facetime-kameraet, blant annet. 



iMac Pro, som ble lansert i fjor, var den første maskinen som fikk Apples T2-brikke. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

– Dårlig for Apple 

Å legge til flere hindre for å kunne reparere enhetene sine er for øvrig et lite paradoks, med tanke på hvor ivrige Apple er til å snakke om miljøaspektet i alt de driver med, sist på Mac-lanseringen nå i oktober.

Der ble det dratt frem at de nå bruker resirkulert aluminium og at alle produktene deres produseres med fornybar energi.

– Å låse ned reparasjoner er dårlig for forbrukerne, dårlig for miljøet og dårlig for Apple, sier iFixit-sjef Kyle Wiens til The Verge. 

Tek.no har bedt Apple om kommentar, og vil oppdatere saken om vi får det. 



[ad_2]
Source link