Bahareh Letnes og Per Sandberg i Iran – – De ville vite hva som hadde skjedd i Norge



[ad_1]

TEHERAN (Dagbladet): Tidligere fiskeriminister Per Sandberg (58) og kjæresten Bahareh Letnes (28) er tilbake i Iran, noen måneder etter parets omstridte ferie i sommer.

Turen til Iran kunne nesten ikke begynt verre. I passkontrollen på Imam Khomeini International Airport i Teheran startet det Per Sandberg omtaler som en bekymringsfull situasjon.

Avhør

– Vi hadde akkurat gått av flyet, etter en lang og slitsom reise. I passkontrollen ble Bahareh avvist og sendt til en annen skranke. Plutselig kom en ukjent mann og ropte navnet hennes, forteller Per Sandberg.

– Jeg skjønte ingenting. Men etter en stund fikk vi lov til å forlate flyplassen. Da hadde vi fått et brev med oss, hvor vi ble pålagt meldeplikt. Vi fikk også beskjed om å møte hos sikkerhetspolitiet onsdag, sier Bahareh Letnes.

Hun forteller at hun ble ordentlig redd, og fryktet det verste.

– Det var ubehagelig. Vi oppfattet det slik at vi ble truet med husarrest, og at Bahareh – som er både iransk og norsk statsborger – ble truet med utreiseforbud, sier den tidligere nestlederen i Fremskrittspartiet til Dagbladet.

Presidentens kontor

Etter å ha gått rundt i uvisse i flere dager, fikk kjæresteparet – ved hjelp av iranske kontakter – ordnet et nytt møte tirsdag, en dag før det planlagte avhøret med sikkerhetsmyndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det visste seg at vi fikk møte representanter fra presidentens kontor. De ville vite hva som hadde skjedd i Norge, etter vår tur i sommer, forteller Per Sandberg til Dagbladet.

– De var orientert om alt bråket hjemme i Norge. Per som måtte gå av som statsråd, og at jeg ble framstilt av enkelte medier som en slags moderne Mata Hari (en berømte nederlandsk danser, fristerinne og angivelig spion som ble henrettet under den første verdenskrig – anklaget for spionasje, red.anm.), forteller Bahareh Letnes.

– Selvfølgelig er det svært ubehagelig, når vi blir stoppet på vei inn i landet, og når vi oppfatter det som husarrest og utreiseforbud for Bahareh, sier Per Sandberg.

– Men etter en snaue to timer lang samtale med presidentens medarbeidere fikk vi ryddet opp i misforståelsene. Iranske myndigheter var godt orientert om hva som hadde skjedd rundt oss, etter at vi kom hjem fra Iran til Norge i sommer, sier Per Sandberg.

Orienterte om bråket

Den tidligere fiskeriministeren og hans etnisk iranske kjæreste forteller at myndighetene i Iran ville ha en orientering om alt bråket, etter parets forrige Iran-reise.

– De ville vite hvem jeg var, en stund fryktet jeg at de trodde jeg var spion for USA eller Israel. Heldigvis løste alt seg, sier Bahareh Letnes til Dagbladet.

– De spurte om mediebråket, og de sa rett ut at de syntes det var vært uhøflig overfor Iran, at de fikk skylda for at Per måtte gå av som statsråd, sier Bahareh Letnes.

Hun forteller også at representantene fra presidentens kontor ville vite hvorfor hun flyktet fra Iran, og hvorfor hun kom tilbake til landet hun forlot.

– Mediebråket hjemme i Norge i sommer hadde ført til at iranske myndigheter lurte på hva som egentlig foregikk. Presidentens representanter stusset veldig over saken, og de var mer enn oppgitt over påstandene om at Iran skulle ha hacket telefonen min, sier Sandberg.

– Jeg måtte forklare dem at det er helt vanlig at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge advarer mot å få telefonen hacket. Det PST sa var jo at det var sannsynlig at telefonen kunne bli hacket, men det er aldri bevist at jeg ble hacket, sier Sandberg til Dagbladet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderte i september risikoen ved at Per Sandberg brøt instruksen og tok med tjenestetelefonen til Kina og Iran som «høy».

PSTs konklusjon er at det er sannsynlig at Sandbergs sikkerhetsbrudd har ført til at fremmede etteretningstjenester har fått tilgang til informasjon.

– Ville vite

Både Bahareh Letnes og Per Sandberg beskriver møtet som behagelig, selv om de fryktet konsekvensene, før de kom til møtet.

– Myndighetene visste ikke hvem Bahareh var. De vil rett og slett vite hvem hun er. Det var aldri snakk om at hun hadde vært med i en missekonkurranse eller andre slike spørsmål som norske medier har vært opptatt av.

– Det var et konstruktivt møte, og det er ikke lenger grunn for oss å frykte hverken husarrest eller at myndighetene i Iran ville nekte Bahareh å reise tilbake til Norge, sier Per Sandberg.

– Hva betyr møtet med presidentens representanter for dere?

– Vi får nå gjort det kom til Iran for å gjøre. Vi skal ha flere møter med representanter for næringslivet, og vi slipper den usikkerhet og frykt som vi har hatt siden vi landet i Teheran lørdag morgen, sier Per Sandberg.

Hilsen fra presidenten

Han var første gang i Iran i 2016, da i egenskap av å være fiskeriminister, og møtte den gangen flere framtredende representanter for myndighetene.

Under møtet med representantene fra presidentens kontor fikk også hyggelige hilsninger fra myndighetene – både fra presidenten selv og utenriksministeren. Det satt vi stor pris på, sier Per Sandberg.

Lik Dagbladet på Facebook

[ad_2]
Source link