Ber Herbjørn Hansson skrote strandhugging



[ad_1]

Åtte gamle suezmax-tankbåter som hadde vært eiet av det Herbjørn Hansson-styrte rederiet Nordic American Tankers har endt opp til strandhugging, «beaching», har DN skrevet.

Nå ber en av Norges største investorer, KLP, som forvalter pensjons- og sparemidler for mange nordmenn, om at rederiet slutter med den omstridte praksisen.

KLP Kapitalforvaltning har nemlig kontaktet styret, og fremmet et forslag: At selskapet vedtar retningslinjer som forbyr såkalt «beaching», at skip selges eller sendes til opphugging på strender med svært dårlige miljø- og arbeidsforhold.

Nekter å kommentere

Ifølge KLP skal forslaget behandles på et styremøte i NAT fredag.

Håvard Gulbrandsen i KLP.
Håvard Gulbrandsen i KLP.
(Foto: Elin Høyland)

– Vi er glade for at dette blir en del av agendaen på selskapets styremøte og er spente på utfallet, sier administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning, Håvard Gulbrandsen.

Hansson har nektet å kommentere saken til DN.

– Når det kommer til kjøp og salg av skip, følger vi internasjonale reguleringer, skrev rederen i en epost i juli.

– Ingen flere spørsmål vil bli besvart.

Til Nettavisen har han også uttalt:

– At skip vi har solgt senere dukker opp på strendene i Bangladesh, er utenfor vår kontroll, har han sagt til Nettavisen.

Skipene har vært solgt til en tredjepart som så har solgt dem til beaching. Ifølge Francesca Carlsson i organisasjonen Shipbreaking Platform, tilsvarer prisen for de tidligere Nat-båtene bare omtrent verdien på selve stålet i skroget, med lite til overs til ordentlig resirkulering av skipene.

Vurderer utestenging

Gulbrandsen mener redere som Hansson må ta ansvar for at skip skrapes forsvarlig.

– Trodde dere beaching var et overstått kapittel hos norske redere?

– Nei, vi er ikke naive. Vi trodde ikke vi var ferdige med dette. Men det interessante nå er å se fremover. De åtte båtene på stranden er det for sent å gjøre noe med, men vi vil sørge for at rederiene ikke gjør dette mer. Vårt mål er færre båter på stranden, sier Gulbrandsen.

Han sier KLP ikke stiller noen krav om hvilke verft NAT skal kunne bruke til demontering av sine skip, men at all skraping av skip skal skje på forsvarlig vis. Rederier som avhender skip for opphugging må være åpne om intensjonen for salget, hvor skipet skal hugges og hvilke standarder verftet følger, mener KLP.

Pensjonskassen KLP er selv ikke inne på eiersiden i NAT.

– Men NAT er et av mange selskap i vårt investeringsunivers, som vi vurderer fortløpende å investere i. Det vi kan bruke som virkemiddel, er å utestenge selskapet fra vårt univers. Det står selskapet i fare for hvis de nå ikke vedtar retningslinjene.

Ikke svart

NAT-toppsjef Herbjørn Hansson har ikke besvart DNs henvendelser om denne saken. Det har heller ikke finansdirektør Bjørn Giæver i NAT.

Heller ikke NAT-styrets to rådgivere John G. Bernander eller Marianne Lie har besvart DNs spørsmål om hvilket ansvar NAT har for skrapingen av de åtte skipene eller hvorvidt de råder NAT-styret til å vedta retningslinjer mot beaching. Lie, tidligere leder i Rederiforbundet, har tidligere opplyst til DN at «mitt miljøengasjement er intakt».

NATs resultater for tredje kvartal blir lagt frem på mandag. Rederiet har den seneste uken gått ut med to pressemeldinger der det heter at tankmarkedet er veldig sterkt, og at investorene kan vente seg mer utbytte fremover – om markedet holder seg.

– Utsiktene er lovende, og vi er optimistiske, heter det i en pressemelding lagt ut på rederiets hjemmeside onsdag.

DNs kommentator: –Det er snakk om mange milliarder kroner

01:00 Min

Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

[ad_2]
Source link