Brasilianske miljømyndigheter gir Hydro grønt lys



[ad_1]

Det har nå gått nær åtte måneder siden Hydro ble tvunget til å halvere produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte etter utslipp av ubehandlet regnvann og anklager om mer alvorlig forurensning. I tillegg til at Alunorte ble dømt til å redusere produksjonen ved verdens største aluminaraffineri fikk Hydro også et forbud mot å bruke det nye rødslamdeponiet DRS2.

Det er kun det siste forbudet knyttet til DRS2 som de føderale miljømyndighetene IBAMA nå opphever. Selv om miljømyndighetene gir grønt lys foreligger fortsatt det rettspålagte forbudet mot å bruke det nye deponiet.

Hydro må altså gå til retten før den endelige tillatelsen til å bruke deponiet er klar.

– Det er positivt at miljømyndighetene som faginstans har opphevet dette forbudet. Nå er det rettens embargo og begrensningen på produksjonen som gjenstår. Vi er i dialog med brasilianske myndigheter, men det er for tidlig å si når vi er tilbake igjen til full produksjon, sier informasjonsdirektør Halvor Molland til DN.

Full krise avverget

Hydro-aksjen falt 15 prosent i begynnelsen av oktober da selskapet sjokkerte markedet med å varsle full nedstengning av hele virksomheten i Brasil. Årsaken til nedstengningen var at det gamle rødslamdeponiet ved Alunorte, DRS1, var fullt og at det dermed hadde sprengt sin levetid langt raskere enn tidligere ventet.

– Det er positivt at miljømyndighetene som faginstans har opphevet dette forbudet, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro (til venstre). Her sammen med Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg.
– Det er positivt at miljømyndighetene som faginstans har opphevet dette forbudet, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro (til venstre). Her sammen med Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg.
(Foto: Per Ståle Bugjerde)

Den nye krisen ved Alunorte oppsto midt i innspurten til presidentvalget i Brasil.

En total nedstengning av aluminaraffineriet Alunorte, bauksittgruvene Paragominas og smelteverket Albras ville ha satt tusenvis av jobber i delstaten Pará i fare. Krisen satte Alunorte-situasjonen høyt på den politiske agendaen, og en løsning ble funnet i ekspressfart.

Hydro fikk lov til å bruke en ny type tørketeknologi for rødslammet, et såkalt pressfilter, og kunne dermed forlenge levetiden til det gamle deponiet med minst ett år.

– Utvikling i riktig retning

Fredagens nyhet tyder på at Hydro snart også vil få grønt lys til å ta i bruk det nye deponiet. Dette er avgjørende for at Alunorte kan opprettholde produksjonen fremover i tid.

– Dette er en utvikling i riktig retning for Alunorte, og bringer oss et skritt nærmere vår opprinnelige plan om å erstatte det gamle deponiet DRS1 med DRS2 og pressfilter, basert på moderne teknologi, sier John Thuestad, leder for Hydros forretningsområde Bauksitt og Alumina i en pressemelding

Ifølge meldingen fra Hydro mottok selskapet torsdag denne uken en bekreftelse fra miljømyndigheten IBAMA på at forbudet mot å bruke det nye rødslamdeponiet, DRS2, er opphevet. Beslutningen følger tillatelsen Hydro fikk til å ta i bruk pressfilteret ved Alunorte i begynnelsen av oktober.

– På lengre sikt representerer det nye deponiet og pressfilterteknologien den eneste bærekraftige løsningen for Alunorte, sier Thuestad.

Usikker oppstart

Hydro påpeker i fredagens børsmelding at opphevelsen av forbudet mot å bruke DRS2 ikke medfører en umiddelbar gjenopptagelse av det nye deponiets test- og driftsfase siden forbudet fra den føderale domstolen fortsatt foreligger.

– Vi vil fortsette dialogen med myndighetene for å søke om tillatelse til å bruke det nye deponiet, ettersom dette er nøkkelen til bærekraftig drift av raffineriet, sier Thuestad.

Ifølge børsmeldingen er det usikkert når produksjonen ved Alunorte kan løftes til full kapasitet. Da Hydro la frem sitt kvartalsresultat onsdag morgen, trodde selskapet at de tidligst ville kunne åpne driften igjen i april neste år.

– Tidspunktet for når embargoene som begrenser Alunortes produksjon til 50 % av full kapasitet kan løftes, er fortsatt usikkert, skriver Hydro i børsmeldingen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Kroppen min var altoppslukende skam

Men i år vant Carina Carlsen Skamløsprisen for å ha bidratt til å redusere skam knyttet til kropp.

02:34 Min

Publisert:

[ad_2]
Source link