Bymisjonen kutter rusmisbrukeres jobber: Kenneth (32) frykter tilbakefall – Bymisjonen kutter 13 jobber for rusmisbrukere



[ad_1]

For ei uke siden ble Kenneth Kilde (32) og kollegene i to firmaer drevet av Kirkens Bymisjon kalt inn til et møte.

Der fikk de vite at Bymisjonen ved årsskiftet avslutter et treårig prosjekt som gir jobb og bolig til folk som tidligere har slitt med rus.

– Alle satt der bare i sjokktilstand. Vi hadde hørt at prosjektet gikk så bra, sier en fortvilet Kenneth Kilde. Han sier at deltakerne tidligere har fått signaler om en forlengelse.

Kilde har deltatt i prosjektet i 1,5 år og vært medhjelper på budbil.

– Dramatisk, sier forsker

Nå står han og 12 andre ansatte i budbilfirmaet Bud og Bil og renholdsfirmaet Grønt og Rent uten jobb fra årsskiftet. Ifølge Kilde har også de andre deltakerne reagert sterkt på nyheten.

Stående ved en budbil i Louises gate i Oslo, hvor prosjektet holder til, forteller han at mye av energien forsvant da han og kollegene fikk beskjeden.

FORSKER-STØTTE: 
- Det er forskningsmessig hold for at det å ha et arbeid å gå til er viktig for å komme seg ut av rusavhengighet, sier stipendiat Håvard Aaslund, til høyre på bildet. Kenneth Kilde til venstre. Foto: Halldor Hustadnes
FORSKER-STØTTE:
– Det er forskningsmessig hold for at det å ha et arbeid å gå til er viktig for å komme seg ut av rusavhengighet, sier stipendiat Håvard Aaslund, til høyre på bildet. Kenneth Kilde til venstre. Foto: Halldor Hustadnes
Vis mer

– Når folk mister jobben og blir sittende på rumpa, er det tilbake i gamle mønstre etter noen uker, sier Kilde, som selv har ei fortid som rusmisbruker.

Han får støtte av stipendiat Håvard Aaslund, som kjenner prosjektet og deltakerne godt via et forskningsprosjekt om rusavhengighet og egenorganisering ved Oslo Met.

– Jeg oppfatter det som dramatisk. Det er forskningsmessig hold for at det å ha et arbeid å gå til er viktig for å komme seg ut av rusavhengighet, sier Aaslund til Dagbladet.

Tilbyr oppfølging

Avdelingsdirektør Per Morten Clausen i Kirkens Bymisjon var den som ga beskjeden om å avslutte prosjektet på møtet for ei uke siden. Han er usikker på hvilke signaler om forlengelse Kilde sikter til.

«At prosjektet avsluttes nå skjer i henhold til planen om en prosjektperiode som skulle vare i 3 år», skriver Clausen i en e-post til Dagbladet. Han skriver at det er begrunnelsen for at prosjektet avsluttes.

Ifølge Clausen får prosjektdeltakerne – 20 personer hvorav 13 jobber i Bud og Bil og Grønt og Rent – bo i Louises gate ut januar 2020.

Han opplyser at det skal utredes om boligdelen av prosjektet skal drives videre, etter gode erfaringer.

TV-AKSJON: Årets TV-aksjon på NRK gikk til Kirkens Bymisjon, under mottoet «Mindre alene sammen» Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TV-AKSJON: Årets TV-aksjon på NRK gikk til Kirkens Bymisjon, under mottoet «Mindre alene sammen» Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Vis mer

– Det er leit å innse at vi ikke har lyktes like godt med arbeidsdelen, men vi vil tilby individuell oppfølging med karriereveiledning og CV-kurs, sier Clausen på telefon fra utlandet.

– Det er det samme du kan få på Nav, repliserer Kenneth Kilde.

– Ikke på greip

Ifølge Clausen har det vært utfordrende å kombinere rollene som arbeidsgiver og boligutleier.

– Det er etiske og juridiske problemstillinger som er uheldige. Det blir en uheldig rolleblanding. Som arbeidsgiver har vi fått mer informasjon enn vi bør sitte med om ansatte i deres private situasjon, sier Clausen.

Han ser at det kan bli vanskelig for dem som snart står uten jobb.

– Flere av de involverte er i en sårbar situasjon, og det kan være en risiko for noen, og derfor må vi følge dem opp så godt vi kan, sier han.

Kenneth Kilde kjøper ikke Clausens begrunnelse om uheldig rolleblanding.

– Det henger ikke på greip. Jeg tror det har noe med økonomi å gjøre, sier Kilde.

Han sier at han ikke har hørt om noen problemer med sammenblanding av rollene som arbeidsgiver og boligutleier.

– Konstruert, mener forsker

– Det virker litt konstruert, sier Håvard Aaslund. Heller ikke han har hørt om problemer med rolleblanding, men mener det uansett burde være mulig å organisere seg ut av det, for eksempel med utskilling av virksomhet.

«Dette har vært vurdert. Samtidig er konseptet med de ulike delene bolig og arbeid allerede så integrert i hverandre at de etiske og juridiske problemstillingene er oppstått», kommenter Per Morten Clausen til dette.

Han opplyser at prosjektets gjennomsnittlige kostnad per år har vært drøye seks millioner, hvorav 3,5 millioner hvert år har vært tilskudd fra Kirkens Bymisjon.

Nå frykter Kenneth Kilde det verste for seg og kollegene.

– Med meg vet jeg ikke hvordan det vil gå. Jeg vil takle det veldig dårlig hvis jeg ikke finner noe å gjøre, sier han til Dagbladet.

Lik Dagbladet på Facebook

[ad_2]
Source link