[ad_1]
Du har sikkert fått beskjed om å holde deg innendørs om du sliter med influensasymptomer, har astma eller allergi.
Men kanskje du heller bør komme deg ut i frisk luft.
– Den store økningen av astma og allergi de siste tiårene har trolig sammenheng med et dårligere inneklima. Om vinteren oppholder spesielt små barn seg mye mer innendørs enn ute, samtidig vet vi at de blir lettere og oftere smittet av virus- og bakteriesykdommer. Det er en sammenheng her. Ofte kan inneluften være langt mer forurenset enn luften utendørs, sier lege Kjell Vaage.
- Les også: Slik blir du kvitt vond lukt i bil og bolig
Det er godt dokumentert at dårlig inneklima kan forverre plagene hos personer med astma og allergi.
Forekomsten av disse sykdommene øker, og forskning viser at årsakene til økningen i stadig sterkere grad kan knyttes til miljøfaktorer utendørs og innendørs, ifølge Norges Astma- og allergiforbund.
– I vinterhalvåret trekker vi inn, det samme gjelder skadedyr som mus og rotter. I tillegg vet vi at forekomstene av sopp og mugg inne i bolighus gjerne øker på denne årstiden. Studier viser at det å oppholde seg i en fukt- og muggsoppskadet bygning over tid gir økt risiko for å utvikle astma, og kan også føre til flere og verre luftveisinfeksjoner, hoste og piping i brystet, sier Øyvind Setnes i Tryg forsikring.
Ulike infeksjonssykdommer knyttet til inneklima rammer først og fremst luftveier og slimhinner i nese- og halsregionen. Det gir vanlige plager som forkjølelse og influensa.
En av de verste kildene til innendørs forurensing er muggsopp.
– Det er spesielt i overgangen mellom fuktig høstvær og vinterkulden at muggsoppen trives. Vi ser den gjerne ikke, men inneluften påvirkes av den. Får man ikke bukt med muggsopp, vil den utvikle seg til et helseproblem for alle som oppholder seg i huset, sier Setnes.
Kondensmuggsopp er mest vanlig, men all muggsopp kan forhindres ved god forebygging. Stikkord her er å holde overflatene rene og tørre samt sørge for at fukt ikke kan hope seg opp noe sted.
GODE RÅD FOR ET GODT INNEKLIMA:
- 1. Luft ut gjerne to ganger daglig i 15 minutter. Det holder ikke å åpne ett vindu, du må åpne vinduer i alle ender av huset. Da øker luftfuktigheten og temperaturen senkes, som igjen fører til at virvlende støv blir tyngre og legger seg ned på gulvet. Du bør i tillegg til å bruke avtrekksvifte også ha åpent vindu når du lager mat. Dette for å unngå vanndamp og gass.
- 2. Hold en jevn innendørs temperatur i alle rom på 21 grader. Ikke skru av varme i rom du ikke bruker, det som kan skje er at overflatene blir kalde og skaper kondens i kombinasjon med fukt. Vannet som oppstår kan fort føre til mugg. Spesielt viktig er det å ha en temperatur på 18-21 grader på soverommet, da vi faktisk lager en del fukt når vi sover.
- 3. Unngå å henge tøy til tørk innendørs hvis mulig. Vanndamp er noe av det verste for klimaet hjemme hos deg. Fukten kan føre til muggsopp, som er hovedbekymringen når det kommer til inneklima og som kan forsterke astma- og luftveisplager. Dersom du må henge tøy til tørk innendørs, anbefales å gjøre dette på et bad med avtrekksvifte.
- 4. Unngå å ha store møbler direkte opp mot kalde yttervegger. Der kald og varm luft møtes bør det være luftig og god luftsirkulasjon. Ellers vil det dannes kondens, som etter hvert kan utvikle seg til muggsopp. Vi anbefaler minst 5-10 cm klaring mellom møbler og kalde yttervegger.
- 5. Sørg for dokumentasjon, spesielt hvis du er leietaker. I noen tilfeller kan man kreve at utleier gjør utbedringer, og i ytterste konsekvens kan man ha krav på å avslutte leieforholdet. Dette gjelder boliger der det er påvist at det er helsefarlig å bo, og ingenting blir gjort for å utbedre forholdene. (Kilde: Tryg Forsikring)
Source link