Fyller tanken med store lån



[ad_1]

Kina gikk forbi USA og ble verdens største personbilmarked i 2009. I fjor ble det solgt 24,7 millioner biler – en firedobling på ti år. De siste ukene har internasjonale bilprodusenter nedjustert salgsprognosene for resten av året og neste år.

Massiv kredittlinje

Den kinesiske bilprodusenten FAW Group undertegnet på torsdag en kredittavtale med 16 kinesiske banker og finansinstitusjoner på til sammen 1015 milliarder yuan (1200 milliarder kroner), ifølge den kinesiske avisen The Paper.

Det statseide selskapet har ikke gitt en forklaring på hvorfor de har behov for så store lån, utover en kort melding om at de vil «samarbeide med finansinstitusjoner».

Selskapet, som ble etablert i 1953 og også produserer biler under egne merkenavn, produserte i fjor 3,3 millioner biler. Blant internasjonale merker som produserer ved fabrikkene er Volkswagen, Mazda, Audi og Toyota.

To børsnoterte datterselskaper i gruppen steg med maksimalgrensen på ti prosent på børsen da kredittavtalen ble bekreftet. FAW Car fikk en resultatsvikt på 60 prosent i tredje kvartal. Aksjekursen er halvert det siste året.

«Det er sjelden at finansinstitusjoner går sammen om å gi en massiv kredittlinje til et selskap», skriver det anerkjente finansnettstedet Caixin.

Bilbransje i krise

Personbilsalget i Kina falt med over 11 prosent i september – den største nedgangen på syv år. Amerikanske Ford solgte 43 prosent færre biler.

Det er ikke bare den lokale produksjonen som er rammet. Indiskeide Jaguar Land Rover har stanset produksjonen i to uker i oktober ved fabrikken i England. Etterspørselen fra Kina ble nesten halvert.

– Handelskonflikten mellom USA og Kina har stor innvirkning på det kinesiske markedet. Vi må nedjustere prognosene, sier direktør Jochem Heizmann hos Volkswagen China til Nikkei Weekly.

Internasjonale bilprodusenter er blitt tvunget til å la et kinesisk selskap være majoritetseier og dele teknologi med partneren. Myndighetene har nylig fjernet disse restriksjonene. Dette gjør at det kinesiske personbilmarkedet vil endres.

Det pågår strukturelle endringer i den kinesiske bilindustrien. Eierskapsendringene har gjort at BMW økte aksjeposten til 75 prosent tidligere i oktober. Den mangeårige partneren solgte 25 prosent av aksjene for nesten 35 milliarder kroner. Samarbeidet vil fortsette.

– I et marked som har vist sammenhengende vekst i to tiår vil en nedgang sannsynligvis føre til at myndighetene vil gjøre noe for å snu situasjonen, sier analytiker Ding Haifeng hos Integrity Financial Consulting til South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva er gasellebedrifter, sjefredaktør Amund Djuve?

DNs sjefredaktør Amund Djuve forklarer hva en gasellebedrift er og hvorfor DN skriver om dem.

00:28 Min

Publisert:

[ad_2]
Source link