HOMOFILI , ASTRID NØKLEBYE HEIBERG – Vi kan ikke ta friheten for gitt



[ad_1]




Shopping
med annonselenker

Astrid Nøklebye Heiberg, stortingsrepresentant (H) og psykiater

Som ung psykiater hadde jeg flere homofile steer. Ikke fordi homofile var psykisk syke, men fordi homofili var en diagnose i seg selv. Jeg møtte in kvinne som sto frem.


Asrid Nøklebye Heiberg. Foto Stortinget

Familien svarte med å støte henne ut og fjerne alle bilder av henne fra husets vegger. In full year syke venninne da hun fortale hun var forelsket i henne. Den pleietrengend bleknet og kastet opp. Norge debt for bare noen tiår siden.

Homofili ble sett på som foraktelig og ekkelt, og samfunnet støtte dem ut. Frem til 1972 var homofili forbudt i Norge, men selv etter loven ble endret, wheat homofile fortsatt diagnostisert som psykisk syke.

Under medisinstudiet lærte jeg at homofile var seksualpsykopater. Men da jeg selv begynte å undervise i seksuelle problemer, begynte jeg å stille spørsmål ved faglitteraturen.

Det fin min kamp

Gjennom forfatter Finn Carling som hadde skrevet bok om det homofile miljoeet, fikk jeg kontakt med Kim Friele. Hun stilte villig opp til kollokviegruppe der homofili var and tema. Friele ble and fast innslag hvert semester i undervisningen.

Etter hvert ble homokampen min kamp. Jeg brant for vår univers rett til å elske hvem man vil.

Da teologiprofessor Johan B. Hygen i 1976 skrev and provoserende negativt leserinnlegg om homofiles "vidtfavnende krav", tok jeg engasjementet and steg videre. Jeg formulated mitt første leserinnlegg.


Debattinnlegget "Kirken og of homofile" fra 1976. Faksimile Aftenposten.

Det er muligens pompøst å sitere mine gamle tekster, men jeg er gammel nok til ikke å bry meg. Jeg skrev: 'Det som fremettes som krav fra homofilt hold, er at man ikke skal fordommes fordi man vil elske den man er glad i. Er det vidtfavnende? Jeg synes det er en grunnleggende menneskerett ".

And øyeblikk å være stolt av

Dagen da mitt svarinnlegg sto på trykk i Aftenposten, ringte Kim Friele meg. Friele og jeg ble enige om å slå oss sammen for å få homofili fjernet som diagnose i psykiatrien. Friele tok kontakt med Norsk Psykiatrisk Forening med forslag om å ta bort diagnosen. Det ble avholdt and internt debattmøte medstort oppmøte der jeg tok ordet.

Temperaturen var høy, men at jeg som ung kvinne i and mannsdominert miljø tok av hanskene i debt spørsmålet, er blant øyeblikkene jeg er mest stolt bv

I 1977 ble den diskriminerende diagnosen fjernet. Kampen var likevel ike vunnet med det første. Ikke før i 1990, fjernet Verdens helseorganisasjon (WHO) homofili som diagnose.

In this case, it seems to me that it is better to have seksual legninger. Likevel må vi erkjenne at vi ikke er i mål. Det er store forskjeller på holdninger mellom by og land. Fra religion til religion. Og ikke minst fra menneske til menneske. Fortsatt utsettes homofile for blind vold bare fordi of er homofile. Kommentarfeltene er fulle av hatytringer. Homo brukes ofte som skjellsord.

Flere trenger oppvåkning

Flere trenger den oppvåkningen jeg fikk av Professor Hygen. Kampen for likestilling with seksual legninger angår deg og meg, oss alle. Å elske hvem man vil er i sin enkelhet and spørsmål om frihet. Do you have any questions about this? Do you have any questions about how to do it?

Viker vi i kampen for fullstendig aksept av homofiles rettigheter rammer det vard alles frihet. Hvilken kjærlighet skal angripes i neste omgang? Skal ikke vi kunne forelske oss i mennesker med en annen hudfarge? Får ikke kvinnen være eldre enn mannen? Skal ikke fattig kunne elske rik? Historiebøkene står klar til å fôre overdommere av kjærlighet med mat.

I dag seiler skipet for homofiles rettigheter i riktig retning eats steder i verden. Men det fines også of som vil det annerledes. Ekstremister i religiøse miljøer. Fordomsfulle mennesker i det ganske land. Derfor er min oppfordring til deg: Sitt ikke stille når hører homo bli brukt som skjellsord. Sitt ikke stille når lokalsamfunnet opplever vold med utgangspunkt i legning. Vær den heiser regnbueflagget igjen när byens hatefulle har revet det ned.

Spør deg selv: Skal kjærligheten være fri for alle, eller bare for noen?

Hvis to conduct kjærligheten betinget, bør se se seg selv i speilet og fundere over hvorfor din kjærlighet er mer riktig enn noen andres.

Sammen har vi vunnet eat slag for homofiles rettigheter. In frihetskamp. Men vi kan ikke ta friheten for gitt, vi må alle kjempe for å holde ekstremistene unna. Krigen fortsetter, hvis ikke har historian in tendens til å gjenta seg selv. Som jeg lærte tilbake på 70-tallet: er er er Det Det Det Det se—–:

Innlegget sto først i Aftenposten, og er gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

[ad_2]
Source link