[ad_1]
Oljeserviceselskapet Kværner signerte onsdag en kontrakt med Equinor for levering av stålunderstellet for prosessplattformen til Fase 2 av Johan Sverdrup. Dette blir Kværners fjerde stålunderstell til Johan Sverdrup-feltet, skriver Kværner i en melding onsdag.
Verdien på kontrakten er ifølge meldingen på rundt 900 millioner kroner.
– Vi er veldig glade i dag! Med leveransen av understellet til fase 2 av Johan Sverdrup sammen med resten av ordreboken, har vi et godt fundament for kontinuerlig forbedring og langsiktig planlegging rundt videre utvikling av Kværner i Verdal, skriver Sturla Magnus, Kværners konserndirektør med ansvar for anlegget i Verdal.
Understellet på 12.300 tonn skal leveres våren 2021 og aktiviteten vil være høyest i september 2019 til mai 2020, skriver selskapet.
Da vil rundt 300 ansatte jobbe med prosjektet fra Kværner Verdals side. Totalt regner Kværner med at rundt 1.000 personer sysselsettes hvis man regner med ringvirkninger for Kværners leverandører, regionalt næringsliv og offentlig sektor.
Mer enn 70 prosent til norske leverandører
Mens utbyggingen av første fase av Johan Sverdrup skal koste rundt 86 milliarder kroner, få på plass de første fire plattformene og sikre en produksjonsstart november 2019, skal andre fase koste 41 milliarder, øke antallet plattformer til totalt fem og øke kapasiteten ytterligere.
Når andre fase kommer i produksjon mot slutten av 2022 skal det øke produksjonen fra 440.000 til 660.000 fat per dag på det meste.
Prosjektdirektør for Johan Sverdrup i Equinor, Trond Bokn, peker på at norsk leverandørindustri sikret seg mer enn 70 prosent av kontraktene på gigantfeltet i første fase. Med dagens Kværner-kontrakt sørger det for at andre fase får en enda høyere norsk andel.
– Med denne kontrakten viser Kværner og norsk leverandørindustri at de nok en gang er konkurransedyktige i et internasjonalt marked, sier Bokn i en uttalelse.
Plattformunderstellet skal installeres våren 2021.
– Det at vi vinner enda en kontrakt i internasjonal konkurranse, bekrefter Kværners posisjon som en av industriens ledende leverandører av stålunderstell. Kværner leverte i 2017 og 2018 til sammen tre av de fire stålunderstellene som er med i første fase av feltutviklingen (…) Jeg er glad for at kundene våre bekrefter at vi er en leverandør som tilbyr en attraktiv kombinasjon av teknisk ekspertise og kostnadseffektivitet, sier Karl-Petter Løken, konsernsjef i Kværner, i meldingen.
Mange oppdrag på Sverdrup
Av de fem plattformene som skal bygges på Johan Sverdrup-feltet har Kværner altså sikret seg fire av dem. Allerede høsten 2015 var det klart at Kværner hadde vunnet tre av de da fire understellene.
Kværner har vunnet kontraktene for understellene til prosessplattformen i fase 2, prosessplattformen i fase 1, boreplattformen og stigerørsplattformen. Den eneste de ikke vant var understellet for boligplattformen, som spanske Dragados Offshore vant i 2015.
Kværner har for øvrig også vunnet kontrakten for å bygge selve plattformdekket på boligplattformen (for 6,7 milliarder), og denne er nå ferdig og ligger klar på verftet på Stord i påvente av transport til feltet våren 2019.
Mens mange av kontraktene til første fase av feltet ble delt ut i perioden 2014 til 2016, har Equinor og partnerne har i år delt ut en rekke kontrakter til andre fase av Johan Sverdrup.
I april inngikk Equinor en intensjonsavtale med Aibel om å bygge prosessplattformen for fase til åtte milliarder kroner. Samtidig fikk Aker Solutions og Kværner i samarbeid en kontrakt på 3,4 milliarder kroner for modifikasjoner på stigerørsplattformen og feltsenteret.
Understellet til plattformen i fase to er den kanskje siste, virkelig store kontrakten og det nye stålunderstellet vil bli nummer 46 i en serie av stålunderstell fra Kværner i løpet av de siste 45 årene.
Selv om Kværner har hatt stor ordreinngang fra både Johan Sverdrup-feltet og andre pågående prosjekter på norsk sokkel, har oljebremsen ført til at omsetningen har falt fra toppårene får krisen.
Tidligere denne måneden omtalte E24 Kværner-sjefens mål om at selskapet vil tilbake til en omsetning på over 10 milliarder kroner årlig. For å nå det målet trengs det fortsatt et dryss av kontrakter fra olje- og gasselskapene, men selskapet håper også de kan sikre seg arbeid innenfor blant annet havvind.
Source link