[ad_1]
– Det er særdeles behagelig for oss å ha den eierposten. Det har vært et eventyr, sier konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media, som ellers eier aviser og trykkerier i Midt- og Nord-Norge og Nordvestlandet.
Da rubrikksiden Finn.no formelt ble et eget selskap i 2000 var Adresseavisen med på eiersiden, sammen med Schibsteds regionaviser Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.
Schibsted har siden utviklet Finn.no til å bli en gigantsuksess, som nå er verdt 13 milliarder kroner.
Eier ti prosent
Historien om Finn.no starter derimot på slutten av 1990-tallet. Da samarbeidet Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og Adresseavisen om prosjektet Vis@visen for å konkurrere med andre nettsider som begynte å tilby digitale rubrikksider.
Problemer med krøllalfaen førte derimot til at de senere byttet navn til Finn.
– Brukere har slitt med krøllalfa’en. De vet ikke helt hva det er, hvor den finnes på tastaturet eller hva den brukes til. FINN er et navn som er lett å huske og å uttale i tillegg til at det gir assosiasjoner til det vi faktisk driver med – leting i annonser, sa daværende forretningsutvikler i Stavanger Aftenblad Ketil Petterson til nettstedet digi.no i 1998.
I 2000 ble Finn.no et eget selskap, eid delvis av Adresseavisen og Schibsted.
18 år etter eier morskonsernet til Adresseavisen, Polaris Media, fremdeles 9,99 prosent av aksjene i Finn.no.
Finn-posten har gitt flere hundre millioner kroner i utbytte gjennom årene. Polaris fikk i tredje kvartal utbetalt 38,4 millioner kroner i utbytte for 2017
I selskapets rapport for tredje kvartal opplyser det om at verdien på Finn.no har økt 12 millioner kroner til 1.309 millioner kroner. Til sammenligning omsatte hele Polaris Media for drøyt 1,5 milliarder kroner i 2017.
Bidro med fem millioner kroner
Adresseavisen gikk inn med så lite som fem millioner kroner for å sikre seg rundt ti prosent av aksjene i Finn i forbindelse med etableringen av Finn.no i år 2000.
– Finn gjør det jo veldig bra. Jeg sitter selv i styret og er veldig godt fornøyd med at vi eier ti prosent av aksjene, sier Koch.
Schibsted annonserte tidligere i høst at selskapets internasjonale rubrikksider, deriblant franske Leboncoin, sluses inn i det nyopprettede konsernet MPI, som Schibsted skal eie 60 prosent av.
Finn.no blir sammen med svenske Blocket.se værende i «nordiske» Schibsted, sammen med mediehusene. Det er Polaris Media, som er agent for Finn.no i Midt- og Nord-Norge, fornøyd med.
– Det er ikke bare bra for Polaris, men også for mediehusene i Schibsted. Det blir et nytt spennende mediekonsern, sier Koch.
Trykkeritrøbbel
Polaris Media leverte i tredje kvartal et driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) ble på 33 millioner kroner. Det er en nedgang fra 37 millioner i samme kvartal i 2017 – noe som tilsvarer et fall på i underkant av ti prosent.
Polaris Media, resultat per 3. kvartal (i MNOK) | 2018 | 2017 | Endring |
Omsetning | 355 | 355 | -% |
Driftsresultat (ebit) | 12,9 | 25 | -48,4% |
Resultat før skatt | 12 | 24 | -50% |
Konsernet sliter imidlertid i selskapet Polaris Trykk, som eier trykkerier i Trondheim, Ålesund, Harstad og Alta, samt 50 prosent av trykkeriet i Orkanger. I Polaris Trykk falt resultatet fra 17 millioner kroner i 2017 til 11 millioner kroner i tredje kvartal i 2018.
Nå varsler konsernsjef Per Axel Koch tiltak for å stoppe resultatfallet.
– Situasjonen har vært krevende i år. Vi har hatt utstyrsproblemer i Trondheim, men ser også at inntektene faller både fra interne og eksterne avisoppdrag. Samtidig har vi forsøkt å kompensere for dette med siviltrykk, men også her er det færre oppdrag, sier Koch.
Ifølge konsernsjefen er nedleggelse av et eller flere av trykkeriene, slik Schibsted har gjort, ikke et tema.
– Vi har en offensiv tilnærming. Vi er ikke kommet i et modus der vi planlegger å stenge ned noe og tror vi kommer til å tjene gode penger på trykkerier i mange år fremover, sier Koch.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Source link