Mener XXL burde snakket om retailkrasjet for ett år siden – XXL – Børs og Finans



[ad_1]


– Vi burde nok kanskje gjort dette i 2017, men vi merker skiftet i varehandelen ganske brutalt akkurat i år, sier Bjerknes om selskapets nylanserte strategi for å håndtere krisen i retailmarkedet.

Bjerknes sa han skulle fokusere på egen helse og sykling da han i fjor gikk på dagen som toppsjef i Swix. 

Hvor mye av tiden han har brukt på sykkelsetet er usikkert, men på LinkedIn står han oppført som «mosjonist» i selskapet «Private aktiviteter» mellom juni 2017 og februar 2018. 

Nå bekrefter imidlertid både styreleder og Bjerknes selv, at man begynte en dialog allerede i slutten av 2017 om en mulig overtagelse av sjefsjobben i XXL.

– Hvorfor går dere i dybden på det tøffe skifte i handelsbransjen så sent som nå?

– Jeg er helt enig med deg, vi kunne gjort det tidligere. Det har vært et veldig krevende år, med mye folk som har kommet frem og tilbake. Kanskje vi må ta litt selvkritikk, vi skulle nok kanskje snakket om dette for et år siden, sier Bjerknes.

– Håper vi ikke fremstår naive

På første rad under onsdagens kvartalspresentasjon satt styreleder og største aksjonær Øivind Tidemandsen som startet XXL i år 2000.

– Forhåpentligvis klarer vi å få frem strategien vår fremover. At vi faktisk ikke er naive på hvordan vi ser verden, og heller lager en strategi med forventninger i det lavere sjiktet i stedet for å sikte for høyt, sier Tidemandsen til E24.

 

<p><b>STORAKSJONÆR:</b> XXL-gründer Øivind Tidemandsen, som også er største aksjonær.</p>
<p> ” style=”width:100%;” aria-describedby=”figcaption#24474726″/><figcaption id=

STORAKSJONÆR: XXL-gründer Øivind Tidemandsen, som også er største aksjonær.

Han eier 24,48 prosent av aksjene i XXL gjennom selskapet Dolphin Management, noe som tilsvarer en børsverdi på over 1,42 milliarder kroner.

– Har du ønsket lederbytte som ble annonsert i dag, eller presset for et bytte på topp?

– Dette er Fredriks valg, og en prosess som startet før nedturen vi har sett aksjemarkedet, noe som har gjort det vanskeligere å gå av. Man vil jo gjerne avslutte på topp, sier Tidemandsen.

Aksjen steg 12,98 prosent etter resultatrapport for tredje kvartal, men er fremdeles ned solide 50,02 prosent så langt i år.

Etter to svake kvartaler, kommer XXL inn på et brutto resultat på 190 millioner kroner, ned fra 252 millioner kroner til samme tid i fjor, men som forventet.

Ny plan

Investorer og analytikere har i lang tid etterspurt en mer langsiktig plan fra XXL – den fikk de onsdag servert av den påtroppende toppsjefen. 

– Vi tror nettsalget vil stå for 30 prosent av alt salg i 2023, og vi forbereder oss på muligheten for underliggende negativ vekst fremover. Vi bygger butikk for en veldig brutal retail-verden.

En av Bjerkenes sine store prosjekter blir å få ned operasjonskostnadene.

Målet er å få operasjonskostnadene ned til 25 prosent, fra dagens 29,3 prosent. Også leiekontraktene skal reforhandles. Han kaller selskapets operasjonsutgifter så langt i år «stang ut».

– Utleierne forstår ikke hvor tøft dette markedet er. Vi må få ned leieprisene på minst 10–15 prosent, sier den ferske XXL-toppen.

Sportskjeden letter også på sløret når det kommer til vekstanslag fremover, og vedgår at veksten hovedsakelig vil komme fra nett, samt at det kan bli aktuelt å stenge butikker.

– Ingen butikker er sikret.

Bjerknes mener ny teknologi er XXLs største potensial fremover.

– Jeg tror riktig bruk av kunstig intelligens er det som vil ha størst påvirkning på marginer og topplinje.

For mye Bergans i Østerrike

En av tingene investorene og analytikere spurte han og resten av ledelsen om, var fremgangen i Østerrike, som så langt har vært et kostbart kapittel i ekspansjonsboken.

– Vi har gjort mange feil det første året, det skal jeg være den første til å innrømme. Det skulle for eksempel ikke vært Bergans i butikkene det første året, det skulle vært Mammut. Vi hadde trengt flere lokale merker, erkjenner han.

Samtidig mener han at leiekontraktene i Østerrike også er for dyre, og at de ansatte må læres opp bedre.

Målet er å ha svarte euro på bunnlinjen i Østerrike i 2020.

Når østerrikske markedet tjener penger, står Tyskland for tur, sier toppsjefen.

– Tyskland og Østerrike er en «perfect fit» for XXL.

[ad_2]
Source link