«Mordene i Kongo»: – Har en ganske klar mening om hva som skjedde



[ad_1]

Om ei uke har «Mordene i Kongo» premiere på norske kinoer. Filmen handler om rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French etter drapet på den kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo.

I kveld snakker Aksel Hennie og Tobias Santelmann, som spiller Tjostolv Moland og Joshua French, ut om arbeidet med filmen på NRKs «Lindmo»

På spørsmål om han føler han vet hvem som skjøt, svarer Santelmann:

– I starten var jeg veldig usikker. Det var litt fram og tilbake ut ifra hva man lærte, hva man fikk høre, hva man kom fram til. Men ja, jeg føler jeg har en ganske klar mening om hva som skjedde.

Han sier videre at det er et vanskelig spørsmål å besvare, og spør Hennie hva han tenker. Hennie svarer:

– Målet med researchen vi gjorde, målet med all gravingen vi gjorde, var å komme så dypt som mulig i forhold til hele saken. Ikke bare hvem som skjøt og hvordan det skuddet oppsto. Men hvis vi snakker om selve skuddet og drapshandlingen, så finnes den sannheten i filmen, ja.

Når Lindmo ber ham utdype, svarer han:

– Gå og se filmen, Anne.

Hemmelig innspilling

Produksjonen av «Mordene i Kongo» har vært preget av kontroverser og konflikter i kulissene. Filmprodusent Christian Fredrik Martin og kollega Asle Vatn så filmpotensialet i historien om Moland og French allerede i 2009. I lang tid holdt de filmproduksjonen hemmelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moren til Joshua French, Kari Hilde, skriver i boka «Dødsdømt i Kongo» om hvordan familien og Utenriksdepartementet (UD) fryktet at prosjektet kunne forpurret den diplomatiske innsatsen i Kongo, dersom filmen ble kjent:

«Fra det ble klart at Friland Film AS skulle lage en fiksjonsfilm om Kongo-saken, hadde det vært viktig å holde prosjektet hemmelig. Vi var redde for at prosessen med å få Joshua ut av landet ville bli stoppet hvis filmplanene ble kjent. Friland Film strakte seg så langt de kunne. Alle medvirkende måtte underskrive en konfidensialitetsavtale.»

Manuskrangel

I 2016 valgte filmens opprinnelige manusforfatter, Nikolaj Frobenius, å skille lag med produksjonsselskapet Friland. Konflikten oppsto fordi partene ikke ble enige om hvordan filmen om Moland og French skulle fortelles, og Frobenius valgte å trekke navnet sitt fra filmprosjektet.

– Da jeg fikk se den siste klippen av filmen kjente jeg ikke igjen det manuset jeg hadde skrevet. Det er på mange måter en manusforfatters mareritt. Verken de kritiske perspektivene, replikkene eller dramaturgien var noe jeg kjente igjen. Dermed synes jeg det var riktig å trekke navnet mitt fra krediteringen, sa Frobenius til Dagbladet i september.

Bruddet gjorde at forfatteren ville fortelle sin versjon av researcharbeidet i en egen bok. «Kongonotatene» kom ut i september.

– Her ble filmskaperne og jeg uenige. Det jeg fryktet var at fortellingen skulle bli en klassisk norsk heltehistorie og en lidelseshistorie. I mine øyne var historien mye mer betent, derfor ville jeg skrive en roman som var mer kompromissløs, sier Frobenius til Dagbladet.

«Voldsmonologen»

«Kongonotatene» inneholder en oppsiktsvekkende monolog, tillagt French. I «voldsmonologen» reflekterer den nå hjemvendte fangen over hva slags mennesker han og Moland var da de reiste til Kongo i mai 2009. «Noen menn er rett og slett det jeg kaller voldsmenn» sier French angivelig. Det går fram at han mener ham selv og Moland tilhører denne gruppen.

Dagbladet gjorde flere forsøk på å spørre Joshua French, via hans advokat Hans Marius Graasvold, om dette er synspunkter han fortsatt står for. French har ikke svart på spørsmålene.

Graasvold har imidlertid fortalt Dagbladet at produksjonsselskapet Friland Film har opplyst ham om at monologen ikke lenger er med i filmen.

Motorsykkelulykke

Ytterligere forviklinger oppsto i fjor, da Aksel Hennie brakk kragebeinet i en motorsykkelulykke på settet. Ulykken førte til at innspillingen ble stanset i et halvt år.

Samtidig prøvde filmskaperne å holde ulykken skjult for ikke å ødelegge for UD og løslatelsen av Joshua French.

Ulykken skjedde i Sør-Afrika i februar 2017. Hennie og Santelmann spilte inn en scene som involverte motorsykler og ulendt terreng.

– Det ble veldig bratt opp en bakke. Så jeg la ned sykkelen, med Tobias bakpå. Det resulterte i at jeg brakk kragebeinet, sa Hennie til NRK i august.

Lik Dagbladet Kultur på Facebook

[ad_2]
Source link