Norsk solcellebutikk verdsettes til en halv milliard kroner



[ad_1]

Solcellesselskapet Otovo henter 100 millioner kroner i en emisjon som priser selskapet til litt under en halv milliard kroner. Pengene skal gå til å utvide virksomheten fra Norge og Sverige til kontinentet, i første omgang Frankrike.

– Vi sikter inn mot de store europeiske markedene. Frankrike står for tur, sier Thorsheim.

Han sier pengene skal holde til ekspansjon til flere markeder, og han har nevnt Spania og Nederland som interessante markeder.

Med seg på ferden har de fått KLP kapitalforvaltning, og statlige Nysnø.

– Vi har et uttalt mål om å øke innen klimavennlige investeringer, men dette er egentlig noe vi forvaltere synes er et veldig spennende selskap. De mikser opp digital fremtid med offentlige data og starter et selskap på det, sier John Harald Henriksen, porteføljeforvalter i KLP Kapitalforvaltning.

KLP har som mål å øke klimavennlige investeringer med seks milliarder kroner per år fra 2018 til 2020.

Første investering av 20 milliarder?

Otovo har utviklet en forretningsmodell der de ved hjelp av offentlige data kan beregne hva slags anlegg kunden bør ha på sitt tak, og hvor lang tid det vil ta å betale tilbake investeringen med lokale solforhold. I tillegg har de laget en markedsplass der installatører kan legge inn tilbud – så kunden får et pristilbud direkte på nett.

– Vi synes plattformen de har satt sammen er et fantastisk verktøy for å rulle ut solenergi til privatpersoner, sier Eivind Egeland Olsen, investeringsdirektør i Nysnø klimainvesteringer, som sier de har prøvd, men ikke lyktes i å finne noe tilsvarende i andre land.

Dette er den første investeringen til dette statlig fondet. Foreløpig har de en ramme på 600 millioner kroner, men det er blitt antydet at det kan komme opp i 20 milliarder kroner på sikt. Målet er å bidra til utvikling av teknologi som kan redusere klimagassutslipp, og bidra til at norsk teknologi kan ekspandere internasjonalt.

– Er det så mange slike miljøvennlige selskaper?

– Vi har ikke holdt på så lenge, men det har kommet veldig mange selskaper til oss, sier Olsen, som mener det finnes nok av selskaper å velge mellom.

Mens Otovo er knyttet direkte mot miljøteknologi, skal fondet også kunne investere i andre selskaper som gir miljøgevinst, gjerne gjennom digitalisering som gir klimabesparelser.

– Skal dere tjene miljøet eller gjøre gode investeringer?

– Vi skal absolutt tjene penger også, sier Olsen, som ikke vil røpe deres interne avkastningsmål.

– Enkelt er viktigst

Thorsheim sier selskapet så langt har solgt solcelleanlegg til rundt 2000 tak i Norge og Sverige. Det gjenstår altså svært mange tak. Han mener selskapet har bevist at det kan få det til i relativt solfattige Norge, som dessuten har god arbeidskraft og billig strøm. Derfor har han håp om at det vil gå raskere unna der det er mer sol. Det er derfor ikke helt tilfeldig at de begynner sør i Frankrike.

– Vi ser at når anlegget betaler seg selv på under ti år, så tar det virkelig av, sier Thorsheim.

Billige kinesiske solpaneler har gjort mye for prisbildet, men Thorsheim mener det er like viktig å kunne redusere bestillingen til noen få klikk.

– Kineserne har løst det billig, men det er likevel ikke solpaneler på alle tak. Det neste er å gjøre det enkelt, og vi prøver å vise at det er minst like viktig, sier Thorsheim.

Uten Tesla i 18 måneder

Thorsheim gikk i sin tid fra direktørstillinger i Schibsted og Opera ut i en usikker gründertilværelse, der lønnen gikk ned og Teslaen ble solgt for å kunne investere i selskapet.

– Den ble solgt i april 2016 og ble til egenkapital. Vi brukte det vi hadde av sparepenger da vi startet. Vi har tatt ut lønn, men måtte planlegge for å klare oss på lavere lønn og holde ut, selv om det skulle ta lengre tid enn planlagt, sier Thorsheim.

Siden kjøpte han en billig Mitsubishi og kjørte den i rundt halvannet år.

– Nå da?

– Jeg er faktisk tilbake på Tesla, det nytter ikke uten elbil, sier Thorsheim, som kjører en Model S 75.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette spillet har hatt enorm vekst det siste halvåret med 95 millioner nye brukere

Fortnite kan likevel ikke måle seg med en syv år gammel gigant.

00:49 Min

Publisert:

[ad_2]
Source link