Northug trenger et Beito-resultat. Klæbo kan hjelpe – Kan få startnekt: FIS-regler kan ødelegge Northugs nye plan



[ad_1]

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Onsdag fortalte Petter Northug at han vil vurdere å legge opp allerede før jul om kroppen ikke snart responderer.

Det tror imidlertid ikke landslagskollegene på. Emil Iversen, Finn Hågen Krogh, Arild Monsen og Vidar Løfshus ser betydelig lysere på Mosvik-ekspressens muligheter enn hva Northug selv ga uttrykk for på onsdagens pressekonferanse.

I de neste ukene blir det helt avgjørende for langrennsesset å få kontinuitet i treningshverdagen og bygge seg opp gradvis, ispedd noen konkurranser. Planen er å starte med å gå fredagens 15 kilometer i klassisk og lørdagens fristilssprint på Beitostølen som ren trening for Northugs vedkommende.

– For min del blir helga bare trening. Jeg vet at jeg kommer til å ende langt bak, sa Mosvik-ekspressen i går.

Men helt rolig kan ikke Northug ta det. Hvis ikke risikerer han å bli nektet deltakelse i verdenscupen av FIS den dagen han vil prøve seg der igjen. Det kan fort bli Davos jamfør Northugs nye plan. Det opplyser Arild Monsen til Dagbladet.

– Vi har avtalt at Petter dropper Kuusamo. Hvis kroppen fungerer framover, kan det være aktuelt å gå verdenscupsprinten i Davos, opplyser sprintlandslagstreneren.

Kritisk FIS-ranking for Northug

Men her kan altså FIS sette en stopper for et verdenscupcomeback for Petter Northug, som er rangert som verdens 318. beste langrennsløper i distanselangrenn med 59.21 FIS-punkter.

TRENGER ET RESULTAT: Petter Northug har kort tid på seg til å få det sprintresultatet som kreves for å være innenfor FIS' krav til å gå i verdenscupen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENGER ET RESULTAT: Petter Northug har kort tid på seg til å få det sprintresultatet som kreves for å være innenfor FIS’ krav til å gå i verdenscupen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

Enda verre er det faktisk i sprint med hele 109,90 FIS-punkter. Det er kritisk: Jo lavere FIS-punkter, jo bedre. Johannes Høsflot Klæbo har eksempelvis 0,00 i FIS-punkter i sprint. Northug ligger skummelt dårlig an.

– Du er rangert som nummer 318 på FIS-rankingen. Synes du det gir et godt bilde av nivået ditt nå?

– Det stemmer nok bra. Kanskje er jeg litt for høyt, sier Petter Northug til Dagbladet på karakteristisk vis.

Men dette er ingen spøk. For å få lov til å gå verdenscuprenn av FIS, må du ha ett renn i løpet av de siste 12 månedene med lavere enn 120 FIS-punkter i sprintlangrenn – eller lavere enn 60 FIS-punkter i distanselangrenn.

Der Northug redder seg innenfor grensa i distanselangrenn med en fruktbar 11. plass på 15 kilometer klassisk i NM i Alta i april, har han bare to tellende sprintresultater de siste 12 månedene:

* 20.-plassen i prologen i norgescuprennet på Gålå 25. november 2017 ga 92.02 FIS-punkter. Da var Northug 9,9 sekunder bak Riseth.

* 2. desember 2017 ble Mosvik-ekspressen nr. 32 i sprintprologen på Lillehammer, 13,4 sekunder bak Klæbo. Det ga 77,06 FIS-punkter.

FIS-regler kan ødelegge for Northug

Av utøverne som i disse sprintene ikke klarte å komme under 120 FIS-punkter, altså den magiske grensa, hadde vi solide navn som Len Valjas og Renaud Jay, som begge var rundt 20 sekunder bak.

Med andre ord vil cirka 20 sekunder bak prologvinneren på Beitostølen lørdag være den kritiske grensen for Northug om Klæbo skulle vinne prologen. Om en annen løper vinner – med svakere FIS-punkter enn Klæbo – vil antall sekunder som Northug kan være bak, være merkbart færre.

DÅRLIG UTGANGSPUNKT: Om Petter Northug lykkes med å komme innenfor FIS-kravet - noe som normalt sett skal gå fint - vil han uansett være i en ugunstig situasjon med dårlig seeding den dagen han skal prøve seg i verdenscupen igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DÅRLIG UTGANGSPUNKT: Om Petter Northug lykkes med å komme innenfor FIS-kravet – noe som normalt sett skal gå fint – vil han uansett være i en ugunstig situasjon med dårlig seeding den dagen han skal prøve seg i verdenscupen igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

All den tid Klæbo har lavest FIS-punkter i verden i sprint, vil det for Northug være gunstigere at han vinner og utgjør utregningsgrunnlaget enn en med høyere FIS-punkter.

Det betyr uansett at Petter Northug ikke kan spasere inn til en svak tid om han skal være innenfor FIS’ krav til å gå verdenscuprenn.

En treningstur – som 32-åringen selv varsler – kan være risikofylt, så sant han ikke rekker å levere et godt nok resultat i norgescupen før tiltenkt verdenscupcomeback.

Kniven på strupen

32-åringen må nemlig ha et brukbart sprintresultat før 2. desember om han skal kunne få gå eksempelvis sprintrennet i verdenscuphelga i Davos.

Det bekrefter også landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

– Petter må ha ett løp med lave nok FIS-punkter siste tolv måneder for å være kvalifisert til å gå verdenscuprenn innenfor FIS’ krav. Det har han akkurat nå inne fra Gålå i fjor, sier Løfshus til Dagbladet.

LEGGER OPP?: Skistjernene møtte pressen i forbindelse med åpningen av langrennssesongen. Der var blant annet en åpenhjertig Northug. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

– Men neste helg forsvinner det resultatet?

– Ja, når det er gått tolv måneder siden forrige sprintrenn med lave nok FIS-punkter, må ha Petter ha nye FIS-punkter.

– Det kan han ordne her på Beitostølen lørdag?

– Ja, jeg håper Petter klarer å fikse det her. Det er prologen som gjelder. Men jeg har ikke nøyaktig tall på hvor raskt han må gå sammenliknet med de beste, sier Løfshus til Dagbladet.

– Rundt 20 sekunder bak Klæbo om han vinner prologen, ser ut til være en kritisk grense. Det betyr at han kan ikke gå en søndagstur her og bare tenke trening?

– Nei, da kan det ryke for Petter. Da begynner han å få dårlig tid til å få FIS-punkter som er lave nok til å være kvalifisert for verdenscupen, erkjenner landslagssjefen.

Ugunstig seeding

Den dagen Northug fikser FIS-kravet, vil han likevel møte en ny utfordring i et eventuelt verdenscupcomeback i sprint.

Da vil han være useedet og må starte langt etter favorittene. Det kan gi dårligere forhold og et vanskeligere utgangspunkt for å ta seg videre fra prologen, som er tøft nok i seg selv og hvor alle hundredeler teller.

– Petter har nok et handikap i prologen på grunn av dårlig seeding og kanskje en ugunstig startposisjon, men jeg tror ikke det har så mye å si, sier Løfshus til Dagbladet.

Sist gang Northug var nr. 1 på FIS-rankingen, var mot slutten av 2013/14-sesongen. I 2016/17-sesongen lå han på 14-15 FIS-punkter og var fortsatt blant de ti best rangerte langrennsløperne i verden helt fram til sesongavslutningen.

Siden har fallet vært dramatisk, og nå må Northug levere resultater på Beitostølen eller i norgescupen for å få være innenfor FIS-kravet til verdenscuprennene som venter.

– Jeg håper Petter har lave nok FIS-punkter, men det må jeg sjekke ut, sier sprintlandslagstrener Arild Monsen til Dagbladet.

Han er ikke like negativ til Northugs sjanser som hovedpersonen selv.

– NORTHUG ER SJENERT: Anna Haag kom på en femteplass på 10 kilometer klassisk. Og hun røper relasjonen mellom hennes mann Emil Jönsson og Petter Northug. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet
Vis mer

– Petter har trent i nesten to uker etter at han dro hjem fra Val Senales og har tålt det. Vi kan ikke spille på følelser, men må ha konkrete tester. Vi kjørte en test som viser at Petter ikke er klar for å gå i Kuusamo, sier Monsen.

– Han snakker seg selv ned, men døra er ikke helt låst. Om det fungerer greit på Beitostølen, er det fint å flyte videre med trening på mandag.

– Er han aktuell for å gå minitouren på Lillehammer?

– Petter må vise litt på Gålå i så fall. Han blir ikke uttatt uten å vise resultat der. Alle landslagsløpere skal få en sjanse, men det skal være innenfor rimelighetens grenser. Petter drar ikke til Lillehammer om han ikke er konkurransedyktig der.

Derfor dropper Northug verdenscup på Beito

Verdenscuprennene på Beitostølen i andre helga i desember er helt uaktuelle. Til Dagbladet forteller Petter Northug hvorfor.

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen under VM i Lahti. Video: Lise Rafaelsen
Vis mer

– Det er en tremil og en stafett. Det er ikke aktuelt for meg, slik situasjonen min er nå. Håpet mitt er i sprint. Det er der jeg tror jeg kan ha sjansen. Farten er der fortsatt, forsikrer Petter Northug.

Monsen tror ikke at Northug kommer til å legge opp før jul, selv om 32-åringen snakket om muligheten onsdag.

– Det har i hvert fall ikke vi prata om. Det er ikke min jobb å tenke på sånt.

– Oppfatter du Petter som mer positiv enn han ga uttrykk for på pressetreffet?

– Ja, Petter går ikke rundt og er nedtrykt om dagen. På de siste øktene har han sterk inntil et visst nivå. Han er ikke der at han kan skru på når de store gutta virkelig drar til etter sju-åtte minutter, men er bra til et visst nivå, sier Monsen.

– Nå må Petter få trent uten stopp og gå noen konkurranser. Det er viktigere enn noen gang. Han blir ikke akkurat eldre. Det har vært mye opp og ned med Petter etter at vi begynte å samarbeide.

Løfshus hyller Northug

Monsen har ikke mistet troa på Northug.

– Jeg tror Petter kan stelle i stand noen gode løp i blant. Det som gjør at jeg er litt i tvil, er at han må tåle og trene helt «basic» som så mange andre langrennsløpere i Norge gjør hver dag, sier romsdalingen.

– Han var uheldig i Val Senales med magetrøbbelet der, for da var han godt i gang. Så tok det litt tid, men etter det har det vært bra igjen, skjønner du. Jeg kan ikke være pessimist, men må håpe at det snur.

Vidar Løfshus har heller ikke gitt opp et Northug-comeback i verdenstoppen, selv om han ser at situasjonen ikke er veldig lys akkurat nå.

– Jeg tror Petter er veldig realistisk med tanke på sesongen. Det er en kamp mot klokka for å komme seg på et brukbart fysisk nivå. Det spørs om det går, men jeg tror ikke han kommer til å legge opp før jul, nei. Hvis sesongen går dårlig, er det en fare for at det kan være over til våren, sier Løfshus til Dagbladet.

– Hva mister langrennssporten om Northug snart gir seg?

– I så fall mister vi en av tidenes største langrennsløpere gjennom tidene. Men vi får håpe at vi ikke kommer dit.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

[ad_2]
Source link