[ad_1]
Torsdag var det Jan Vestrums forsvarere som hamret løs på Økokrims etterforskning, eller mangel på sådan. Vestrum risikerer 1,5 års fengsel for bedrageri ved å ha hjulpet russiske Severstal med å kjøpe aksjer i Crew i skjul og dermed skrudd investorer for 188 millioner kroner. Det er Økokrims straffepåstand.
Forsvarerne mener Vestrum må frikjennes, og brukte hele dagen torsdag til å argumentere for dette.
Ikke avhørt
Forsvarerne trekker frem flere forhold som de mener taler for at Vestrum, som nå soner en korrupsjonsdom på Ullersmo, må frikjennes:
- Sentrale personer i det russiske gruveselskapet Severstal, som er den som faktisk har gjennomført det påståtte bedrageriet, er ikke avhørt eller innkalt som vitner.
- Meglere i Morgan Stanley, som var Severstals rådgiver, er heller ikke innkalt som vitner.
Det er, slik forsvarerne ser det, ingen fellende bevis, men det er en rekke eposter, samtaler og avtaler som Økokrim tolker, og denne tolkningen er farget av det man i ettertid har funnet ut av sakens faktum.
Det helt sentrale spørsmålet er om Vestrum og de andre tiltalte visste at det var Severstal som var den reelle kjøperen av Crew-aksjer 16.–19. mars 2010. I ettertid er det ingen tvil om at Severstal fikk hånd om disse Crew-aksjene flere måneder senere. Økokrim har gjennom sine fullmakter klart å få innsyn i skall på skall med skatteparadisselskaper som kan knyttes til Severstal. Slik Økokrim ser det, er det ingen tvil om at Severstal var den reelle kjøperen, men om de tiltalte faktisk visste dette i 2010 bestrider Vestrum på det sterkeste.
Puslespill
Når Økokrim, gitt denne informasjonen, legger frem epost og avspiller samtaler, mener forsvarerne at uttalelser og enkeltsetninger blir tolket i verst tenkelig retning for Vestrum. Økokrim kryssklipper og tar setninger og uttalelser ut av kontekst for å få det til å passe med det store bedrageri-puslespillet, mener forsvarerne.
Vestrum hadde en konsulentavtale med både Severstal og Pareto, som bisto Severstal i forsøket med å kjøpe opp Crew. Forsvarerne ser ikke hva Vestrum skal ha hatt i utbytte fra det påståtte bedrageriet. Vestrum har fått betalt i henhold til avtalene, og dette beløpet, 15 millioner kroner, vil Økokrim inndra. Men denne betalingen er helt uavhengig av om investorene er bedratt eller ikke, fremholder forsvarerne. Dessuten har deler av beløpet gått til Vestrums forretningspartner, og denne summen kan uansett ikke inndras siden pengene ikke er tilfalt Vestrum, ifølge forsvarerne.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Source link