[ad_1]
Oljeprisen faller under 69 dollar fatet tirsdag ettermiddag til sitt laveste nivå på syv måneder. Oslo Børs trekkes med i dragsuget og er ned 0,90 prosent.
– Det er helt klart tweeten fra Donald Trump i går hvor han legger bredsiden til, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.
Trump kom med klar beskjed til oljekartellet Opec om hva han håper de vil gjøre fremover.
– Forhåpentlig vil ikke Saudi-Arabia og Opec kutte i oljeproduksjonen. Oljeprisen burde være mye lavere basert på tilbud, skrev han på Twitter.
«Jeg ble overrasket»
Meldingen kom etter at Saudi-Arabias energiminister Khalid Falih mandag sa at de vil kutte i oljeproduksjonen for å korrigere for et marked som har «overkorrigert».
– Det er klart at Trump er veldig fokusert på at både eksporten fra Iran skal ned for å smerte iransk økonomi og at oljeprisen skal så lavt som mulig. Men hvis Iran har fall i oljeeksporten på 20 prosent og samtidig en økning i oljepris på 20 prosent, så er det jo klart at det ikke smerter så mye, sier Schieldrop.
– Men jeg ble overrasket over at han fortsetter å legge trykk på det. Det er en ren forhandling mellom Donald Trump og Saudi-Arabia her. Han vil åpenbart ha oljeprisen så lav som mulig for å legge trykk på Iran, men så er det en grense for hva Saudi-Arabia kan akseptere. Saudi skal også leve, sier han.
Saudi-Arabia, som i veldig høy grad er avhengig av sine oljeinntekter, har tidligere sagt at de vil ha en oljepris over 70 dollar, men kongedømmets politiske påvirkningskraft er svekket etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Dermed er de forsiktige med å trosse Trump, mener Schieldrop.
«Forvirring og schizofreni»
Den andre mulige forklaringen på at oljeprisen faller er at folk er dumme.
Oljelagrene i USA har steget kraftig den siste tiden fordi det er trøbbel med infrastrukturen på rørledningene i landet. Det gjør at amerikanske lettolje hoper seg opp og at man får et mye større tilbud og dermed lavere pris på WTI-oljen (amerikansk lettolje). Dette kan bli tolket av investorene som at det tilbudet øker i forhold til etterspørselen, og dermed handler man deretter. Altså går prisene ned.
– Men globale lagre har gått sidelengs siden starten av oktober, sier Schieldrop.
– Da er investorene dumme da?
– Som regel er markedet litt dumt. Det er sånn det er, sier han.
Schieldrop sier at de globale oljelagrene har falt 40 millioner fat hittil i år, og at nordsjøoljen, som brukes som referanse for oljehandel verden over, følger med i dragsuget av fallet i amerikansk lettolje.
– Det er en viss form for forvirring og schizofreni i det markedet her, sier han.
Tror ikke Opec vil bøye seg
Han har absolutt ingen tro på at Opec og kartellets samarbeidsland er villig til å gi fra seg det de har oppnådd siden de besluttet seg for å kutte i produksjonen i slutten av 2016 for å få den store mengden olje i lagrene ned. Siden da har oljeprisen steget med flere titall dollar.
– Det er ingen av disse produsentene som har interesse av å se at de globale lagrene stiger igjen, som betyr at vi får et overheng av olje på globale lagre. Det betyr igjen at du får en lav spotpris (prisen i markedet nå red.anm.) mot lengre kontrakter, altså at du må selge din fysiske olje til rabatt mot lengre kontrakter, sier han.
– Nå kommer vi til å bevege oss gradvis inn mot Opec-møtet i desember og jeg er ganske sikker på at vi kommer til å se uttalelser om at vi selvfølgelig ikke kommer til å ha contango i nordsjøolje, sier han videre.
Contango er et uttrykk som betyr at prisen en råvare handles for i dette øyeblikk er lavere enn terminkontraktene, altså prisen på en råvare med levering frem i tid. I et marked i contango vil det derfor ikke lønne seg å selge oljen sin her og nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
[ad_2]
Source link